Magazín o skvelom jedle, víne a cestovaní

Zmrzlina bez zmrzlinovača

So správnymi technikami, niekoľkými dôležitými tipmi a ochotou experimentovať dokážete vykúzliť zmrzlinu, ktorá chutí minimálne tak dobre ako zmrzlina z obchodu – možno ešte lepšie!

Kto by nesníval o tom, že si v horúcich letných dňoch vychutná domácu osviežujúcu zmrzlinu? Ale predstava, že je potrebný výrobník zmrzliny, mnohým bráni v tom, aby si to sami vyskúšali. Dobrá správa znie: Na to, aby ste si sami vyrobili lahodnú zmrzlinu, nepotrebujete drahé vybavenie. Jednoduchými technikami a pár tipmi a trikmi vykúzlite zmrzlinu aj bez zmrzlinovača.

Ako funguje príprava zmrzliny bez zmrzlinovača?

Princíp výroby zmrzliny je jednoduchý: sladká aromatická tekutina sa zmrazuje za kontrolovaných podmienok. Na dosiahnutie krémovej konzistencie je dôležité zabrániť tvorbe príliš veľkých kryštálikov ľadu. Výrobník zmrzliny to robí neustálym miešaním počas procesu mrazenia. Bez výrobníka zmrzliny budete musieť tento krok zopakovať ručne.

Čo robiť a čo nerobiť

Pri výrobe zmrzliny bez zmrzlinovača je dôležité dbať na kvalitu surovín. Odporúča sa použiť čerstvú smotanu, mlieko a ovocie a zabezpečiť, aby bolo všetko dobre vychladené, aby sa zabezpečila krémová konzistencia. Počas mrazenia treba zmrzlinovú zmes pravidelne miešať, aby sa predišlo tvorbe veľkých ľadových kryštálikov. Je tiež vhodné dodržiavať stanovené množstvá, najmä pokiaľ ide o cukor, pretože predávkovanie môže spôsobiť, že zmrzlina bude príliš sladká a lepkavá. Mraznička by nemala byť preplnená, aby sa zmrzlina mohla zmraziť rovnomerne. Aby ste sa vyhli bežným chybám, uistite sa, že máte v zmesi správny pomer cukru a tuku, aby zmrzlina príliš netvrdla. Malá kvapka alkoholu môže pomôcť zjemniť zmrzlinu, pretože znižuje bod tuhnutia. Taktiež je vhodné nepoužívať v zmesi príliš veľa vody, aby nevznikla mrazivá chuť.

Základný recept na zmrzlinu

Tento základný recept na zmrzlinu vyžaduje na výrobu iba šľahač.

Ingrediencie

250 g šľahačkovej smotany

250 ml mlieka

90 g cukru

4 žĺtky

Šľahačku a mlieko dáme do hrnca, krátko privedieme do varu a necháme vychladnúť. Potom zohrejte vodu v druhom hrnci na vodný kúpeľ. V miske metličkou vymiešame cukor a žĺtky, pridáme vychladnutú šľahačku a mliečnu zmes a dobre premiešame. Položte misku a jej obsah na hrniec s horúcou vodou. Miska sa nesmie dotýkať vody. Zmes miešame metličkou asi 10 minút, kým nebude pekná krémová. Misku s hotovou základnou zmesou vložte do ľadovej vody alebo do veľmi studeného vodného kúpeľa, aby sa schladila a nechajte vychladnúť. Potom miešajte asi 8 minút a potom vložte do chladničky asi na 30 minút.

Tip: Základný recept možno doladiť ovocím a ďalšími prísadami podľa želania.

Sorbetto al Limone

Citrónový sorbet tohto receptu má retro nádych v podobe vydlabanej citrónovej kôry, ktorá slúži ako servírovacia nádoba.

Ingrediencie (2 osoby)

6 citrónov, olúpaných a odšťavených (na sorbet)

300 g 300 g práškového cukru

1 kus pomaranča, ošúpaný (najemno nastrúhaný) a odšťavený

2 lyžice limoncello (voliteľné)

6 stredne veľkých citrónov (na citrónovú kôru)

Bielka z 2 vajec

Do hrnca s citrónovou a pomarančovou kôrou dáme cukor a 600 ml vody. Pomaly priveďte do varu a potom varte 3-4 minúty. Odstráňte z tepla a nechajte vychladnúť. Ovocné šťavy medzitým precedíme cez sitko do misky a prípadne pridáme limoncello.

Kým sirup chladne, odrežte vrchnú časť zvyšných šiestich citrónov a odrežte trochu z každého základu, aby citróny mohli stáť vzpriamene bez kolísania. Na citrónové kôry opatrne vydlabte dužinu, vyžmýkajte a prebytočnú šťavu uložte do chladničky alebo mrazničky, aby ste ju mohli použiť inokedy. Položte prázdne škrupiny na podnos a zmrazte.

Keď ochutený sirup vychladne, preceďte ho do misky spolu s ovocnou šťavou. Nádobu prikryte a vložte do chladničky, aby ste urýchlili proces mrazenia.

Ak chcete pripraviť sorbet bez zmrzlinovača*, nalejte vychladenú tekutinu do plytkého kovového pekáča a zmrazte, kým sorbet nezmrzne po okrajoch. Mrazený sorbet dobre roztlačte vidličkou a zmiešajte so strednou, jemnejšou zmesou. Tento krok opakujte raz alebo dvakrát, kým nie je všetko zmrazené, ale stále krémové. Z bielka vyšľaháme tuhý sneh. Elektrickým ručným šľahačom pridáme k bielkom lyžicu sorbetu a dobre premiešame, potom postup zopakujeme, pričom medzi jednotlivými lyžicami dobre miešame, kým zmes nie je hustá a spenená. Vložte zmes späť do mrazničky, kým nebude pevná, ale stále sa dá naberať lyžičkou. Vaječné bielky udržia sorbet dostatočne mäkký na lyžičku. Pevný, ale lyžicou naberateľný sorbet nalejte do mrazených citrónových šupiek a nasaďte viečka. Umiestnite ich kolmo do mraziaceho boxu. Zakryte a vložte späť do mrazničky, kým nezmrznú. Pred podávaním nechajte 10-15 minút rozmraziť v chladničke.

Ak chcete plnené škrupiny skladovať dlhšie ako niekoľko dní, pevne ich zabaľte do nádoby vhodnej na mrazenie a uchovávajte až jeden mesiac. Čím skôr sa však dajú skonzumovať, tým lepšie.

Odporúčame tiež...


Warning: file_get_contents(/data/8/b/8b3d2d1e-3e5a-4ba6-853d-ba2f82db7b96/gurmannaslovensku.sk/web/wp-content/plugins//ajax-search-pro/img/svg/magnifiers/magn4.svg): Failed to open stream: No such file or directory in /data/8/b/8b3d2d1e-3e5a-4ba6-853d-ba2f82db7b96/gurmannaslovensku.sk/web/wp-content/plugins/ajax-search-pro-for-wordpress-live-search-plugin/includes/views/asp.shortcode.data.php on line 12
Generic filters
Exact matches only
Search in excerpt
Search in title
Search in content