Magazín o skvelom jedle, víne a cestovaní

Zimný festival jedla 2023 skončil úspechom.

10. ročník Zimného festivalu jedla sa podarilo zorganizovať prvýkrát po pandémii v riadnych podmienkach. Od 15. januára do 26. februára sme opäť mali možnosť ochutnať špeciálne menu v najzaujímavejších reštauráciách Slovenska, ktoré pre nás vybral prestížny bedeker Gurmán na Slovensku.

A bolo ich rekordných 40!

Covid nás obmedzil nielen v možnosti chodiť do našich obľúbených reštaurácií a stretávať sa s priateľmi, ale tiež vážne poškodil celé odvetvie serióznej gastronómie a cestovného ruchu. Následky cítime doteraz. Aj napriek ťažkej dobe a množstvu problémov sa rozhodlo 40 reštaurácií zúčastniť a ponúknuť gurmánskym hosťom svoju zážitkovú gastronómiu. Nešlo o rekord za každú cenu, ale skôr o snahu všetkých zainteresovaných znovu sa nakopnúť. Hostia a verní fanúšikovia festivalu a zážitkovej gastronómie to ocenili a chválili si ponuku bohatých menu festivalových reštaurácií.

Áčko Šurany a Chateau Belene

10. ročník bol rekordný

Nárast rezervácií bol o 18 % viac oproti doteraz najúspešnejšiemu roku 2020. Zúčastnilo sa 7 620 hostí a cez rezervačný systém bolo urobených ZFJ 3 540 rezervácií. „Veľká vďaka patrí všetkým reštauráciám, ako aj hosťom festivalu, že si udržali zdravý rozum a najmä chuť na kvalitnú gastronómiu, a navzájom sa takto podporili. Úžasné bolo aj to, že nás v tom nenechali ani dodávatelia produktov pre gastro – spoločnosť KON-RAD, spol. s r. o., ako hlavný partner ZFJ festival podporil cez svoje značkySan Pellegrino a Champagne Laurent-Perrier.Vďaka patrí aj mediálnym partnerom, ktorí nám ponúkli v rámci pomoci aj mediálny priestor navyše,“ hovorí riaditeľ festivalu Radoslav Nackin. Hlavnými mediálnymi partnermi boli Fun Rádio a RTVS. Ďalšími partnermi boli Hotelier, Gastro, InBA, InBar & Restaurant, Menučka a Hotelovo.

Potešujúce je, že sa zapojili aj menšie reštaurácie z menších miest či novoetablované prevádzky. To zvýšilo nielen záujem o festival, ale aj povedomie o týchto reštauráciách u hostí z celého Slovenska. Takými boli Semillon Vráble,  Sushi-YA food atelier Rovinka, Lokal Bistro Dunajská Streda, Olivia’s  a Sushihanil zo Žiliny, MenJu a Bubbles z Bratislavy, Koliba na Vršku Bytča, Áčko Šurany, Wakizashi Topoľčany.

BUBBLES a MenJu z Bratislava

Podľa organizátora sa stala:

Najobľúbenejším festivalovým menu bola ponuka reštaurácie Mlyn 108 z Modry.

Najviac rezervovaných menu mala reštaurácia UFO watch.taste.groove z Bratislavy.

Najviac rezervovaných menu z mimobratislavských prevádzok mal Lovecký zámoček Antonstál.

Najviac rezervovaných menu na východnom Slovenskumala Poetika Prešov.

Jolly Jockerom bola tentoraz rakúska TOP reštaurácia TRIAD – jej ponuka až šesťchodového vynikajúceho menu v hodnote 110 eur bola skôr sponzorským darom hosťom zo Slovenska.

Menu, ktoré najviac prekvapili nezvyčajnou chuťovou variáciou a výborným vyladením boli tento rok dve – OhniskO Košice a bratislavská reštaurácia Bistronomy, ktorá ponúkla prvé festivalové vegetariánske menu.

Z kuchárov na Zimnom festivale jedla 2023 najviac prekvapili Roman Borovský z reštaurácie Semillon Vráblea Andrej Turček z reštaurácie Bubbles – Ponton Bratislava.

Wakizashi Topoľčany a TRIAD Rakúsko

Podľa ohlasov a recenzií hostí festivalu sa najobľúbenejšími jedlami ZFJ 2023 stali:

Chute regiónov:

  • Tekvicové velouté, rybie tofu, fermentovaná tekvica, čierny cesnak       UFO  watch.taste.groove. Bratislava
  • Kačacie prsia so zelerovým pyré, zľahka zaúdené čerešňovými pilinami  Afrodita Čereňany
  • Jahňací chrbát, syr, mišpuľa, kvaka a šalotka                                                Áčko  Šurany

Ikonické jedlo:

  • Vyprážaný syr s čiernou zimnou hľuzovkou                                                Bistronomy Bratislava
  • Králik – mrkva – zemiak                                                                                Semillon   Vráble
  • Marinovaný pstruh z ekofarmy s marinovanými kvetmi tatranskej bazy s kôprom a v soli naloženou uhorkou                                                                     Doma u nás Poprad
  • Kuchárova voľba:
  • Nakladané prepeličie vajíčko v balzamicu s krémom z bielej špargle, so šunkovým a špargľovým želé a s kaviárom z hľuzoviek                                Mlyn 108 Modra
  • Parfrait z kozieho syra, lieskový krokant, espuma z údených sliviek, chlebový čips s perníkovým korením                                                                  Poetika Prešov
  • Bravčový bok, krvavnica, jablká, zelerové pyré, kapustový mering         TERRA Jasová

Mlyn 108 Modra a UFO Bratislava

Nováčikom festivalu sa stala jednoznačne reštaurácia Semillon Vráble vedená šéfkuchárom Romanom Borovským, ktorá zaujala skoro 350 hostí.

Festivalovým dezertom 2023 je podľa voľby hostí tento rok:

  • Detská krupica – nezabudnuteľná chuť detstva podľa šéfkuchárov: Martin Korbelič a Tomáš Sika     MenJu Bratislava      

ZFJ pre vás zorganizoval bedeker Gurmán na Slovensku lifestylový magazín pre gurmánov a bedeker najlepších reštaurácií Slovenska 

Foto: reštaurácie ZFJ a Gurmán na Slovensku          

Odporúčame tiež...


Warning: file_get_contents(/data/8/b/8b3d2d1e-3e5a-4ba6-853d-ba2f82db7b96/gurmannaslovensku.sk/web/wp-content/plugins//ajax-search-pro/img/svg/magnifiers/magn4.svg): Failed to open stream: No such file or directory in /data/8/b/8b3d2d1e-3e5a-4ba6-853d-ba2f82db7b96/gurmannaslovensku.sk/web/wp-content/plugins/ajax-search-pro-for-wordpress-live-search-plugin/includes/views/asp.shortcode.data.php on line 12
Generic filters
Exact matches only
Search in excerpt
Search in title
Search in content