Známa dvojhviezdičková reštaurácia Horváth z Berlína sa vracia do rodnej krajiny jej šéfkuchára Sebastiana Franka, do Rakúska. Od 22. januára do 2. februára 2025 budú mať hostia vo Viedni a okolí jedinečnú príležitosť spoznať kuchyňu Sebastiana Franka, jednej z rakúskych kulinárskych osobností. Na takmer dva týždne obsadí jeho reštaurácia Horváth priestor podniku Herzig v 15. viedenskom okrese. Horváth bude podávať exkluzívne menu od stredy do pondelka od 18:30 a cez víkendy od 12:00.
Pre Sebastiana Franka, rodáka z Dolného Rakúska, ktorý pracoval najprv v štvorhviezdičkovom hoteli Wende v Neusiedl am See a neskôr pracoval v renomovanej reštaurácii Steirereck pod vedením Heinza Reitbauera, je návrat do Rakúska srdcovou záležitosťou.
„Už ako dieťaťu mi bolo jasné, že patrím do kuchyne,“ hovorí Frank, ktorý už ako 13-ročný vedel, že chce byť kuchárom. Po pôsobení v Steirerecku získal skúsenosti v Interalpen-Hoteli Tyrol a v roku 2010 prevzal kuchyňu v reštaurácii Horváth v Berlíne.V roku 2011 si Frank vybojoval svoju prvú hviezdu v Michelinovom sprievodcovi.
V roku 2014 prevzal celú reštauráciu spolu so svojou manželkou Jeannine a o rok neskôr získal druhú hviezdu. Gault & Millau ocenil jeho inovatívnu a nekonvenčnú kuchyňu 5 čapicami v roku 2023.
Napriek vzrušujúcej berlínskej kulinárskej scéne Frank vždy cíti túžbu po rodnom Rakúsku a kulinárskom prostredí Viedne. Preto si teraz plní svoj dlhoročný sen a celý svoj tím privádza na štrnásť dní do Viedne, aby tam predstavil svoje kreácie..
Od roku 2022 sa Sebastian Frank dôsledne zameriava na „emancipovanú zeleninovú kuchyňu“. V reštaurácii Horváth sa nepodávajú žiadne mäso ani ryby, ale kuchyňa nie je striktne vegetariánska ani vegánska.
Ingrediencie ako bravčová masť, teľací jus alebo živočíšne tuky nachádzajú svoje miesto v jedlách jemným spôsobom – slúžia ako podporné prvky na zvýraznenie chutí. Dôraz sa však kladie na rastlinné kreácie, ktoré odrážajú jeho kulinársky pôvod.
S jedlami ako „Zrelý a mladý zeler“, „Hubová pečeň“ a „Prvý steh“ Sebastian Frank stanovil medzinárodné štandardy v modernej zeleninovej kuchyni a stal sa priekopníkom v tejto oblasti.
Sedemchodové menu bude stáť 220 €, v cene bude aj amuse bouche, petit four a voda. Vínne párovanie bude stáť 145 €, nealkoholické 110 €.
Foto: Archív reštaurácie Horváth