Táto správa určite zaujme všetkých priaznivcov „michelinskej“ gastronómie, ale tiež tých, ktorí sa pýtajú, prečo Slovensko, resp. Bratislava, nie je v slávnom gurmánskom bedekri Michelin.
V susednom Rakúsku ožívajú snahy, znovuobnoviť vydanie pre celé Rakúsko, pretože momentálne sú v ňom zaradené len Viedeň a Salzburg, v rámci vydania Main Cities of Europe.
Michelin u našich susedov vychádzal 4 roky, ale v roku 2015 z hospodárskych dôvodov vydávanie bedekra zastavili. Všetky reštaurácie mimo Viedeň a Salzburg tak o „svoje“ hviezdičky prišli.
Za snahou, obnoviť vydávanie bedekra je veľkoobchod Metro, niekoľko ďalších veľkoobchodov a hotelier Sepp Schnellhorn.
Podľa nich Rakúsko stráca bez Michelina konkurencieschopnosť u zahraničnej klientely. Mnohé krajiny vrátane susedných Talianska, Nemecka ale aj Slovinska a Česka lákajú zahraničných turistov aj na reštaurácie s michelinskou hviezdou a sú v tom úspešné.
Sám od seba Michelin nikde bedeker vydávať nezačne, treba na to mať primeraný rozpočet. Podľa Seppa Schnellhorna by bolo treba na presadenie „projektu Michelin“ potrebných 750 000 EUR. Šéf rakúskeho Metra Xavier Plotitza na podujatí Forum Alpbach dodal, že podstatná časť týchto peňazí by mala ísť z verejných zdrojov, teda mal by ju uhradiť rakúsky štát – konktrétne dve tretiny, teda pol milióna, Pretože aj štát profituje vo forme daní atď., ak krajina pritiahne viac turistov s plnými peňaženkami. Takže v prvom rade musia byť o projekte presvedčení politici. Čo je v slovenských podmienkach absolútna utópia – a bez deklarovanej aj skutočnej podpory (aj finančnej) štátu Michelin nijakú krajinu, alebo mesto do bedekra nezaradí. Tá je popri kvalite v reštauráciách absolútnym „must“.