Podnikanie v gastronómii nie je už štvrtý rok prechádzka ružovou záhradou – a to ani v takej krajine ako je Nemecko. Tu hrozí podľa odhadov finančnej informačnej služby Crif v súčasnosti platobná neschopnosť viac ako 15 000 reštauráciám, pohostinstvám, snack barom a kaviarňam. Podľa Spolkového štatistického úradu toto odvetvie stále výrazne zaostáva za obratom z posledného predkrízového roku 2019. Okrem toho chýba aj personál, čo viedlo v mnohých prevádzkach k skráteniu otváracích hodín a obmedzeniu ponuky. Problémy aj v Nemecku spôsobujú okrem nedostatku personálu najmä ceny energií a potravín. Situácia sa môže ešte zhoršiť od 1.januára 2024, pretože vládna koalícia chce, aby sa DPH na jedlo vrátila zo znížených 7 percent počas korony na 19 percent.
Každý ôsmy podnik je ohrozený
Podľa spoločnosti Crif hrozí v súčasnosti bankrot každému ôsmemu podniku (12,6 %) v oblasti verejného stravovania – a tento trend má stále stúpajúcu tendenciu. „Zvýšenie DPH ešte viac zhorší situáciu, najmä pre gastropodniky, ktoré už teraz zápasia s finančnými problémami,” vysvetlil pre nemecké médiá výkonný riaditeľ spoločnosti Crif Frank Schlein.
Pred pandémiou sa za podniky ohrozené platobnou neschopnosťou považovalo 10,7 % podnikov. V tomto roku sa v Nemecku očakáva približne 1 600 insolvencií v oblasti stravovacích služieb, čo je o 36,5 percenta viac ako v roku 2022 a má naďalej rásť.
Problémom sú aj nízke platy
Počet zamestnancov v gastro je v Nemecku ešte stále o 6,7 percenta nižší, ako bol pred koronakrízou. Problémom okrem práce na smeny a víkendy, ktoré robia túto prácu pre mladých ľudí neatraktívnu, je aj platové ohodnotenie. Napriek tomu, že platy v gastre vzrástli, podľa spolkového štatistického úradu pracovala v októbri 2022 presne polovica zamestnancov v oblasti stravovania za platy, ktoré sú oficiálne zaradené do nízkeho mzdového ohodnotenia – v porovnaní s 15,2 percenta v celom hospodárstve.