Reštauráciu s unikátnym konceptom, jediným svojho druhu na Slovensku, otvorili minulý týždeň v Bratislave na Zámockej ulici. Volá sa Bratislava Makery, alebo Makery a funguje veľmi zjednodušene povedané na princípe – čo si navaríte, to si zjete.
Určite teraz mnohí zdvihli obočie a napadlo ich – do reštaurácie chodíme často preto, aby sme sa najedli, keď sa nám doma nechce variť, resp. keď si chceme dať niečo, čo si doma pripraviť nevieme. Tak prečo by sme mali ísť do podniku, kde si máme sami variť?
Stručná odpoveď znie – aby ste sa strávili zábavne čas so svojimi blízkymi. Či už je to rodina, priatelia, alebo kolegovia z firmy. Lebo zábavné spoločné varenie je to, na čom je tento koncept postavený
Ako to funguje? V reštaurácii sú stoly s indukčnými sporákmi pre 20 ľudí (od novembra ich má byť pre 24 ľudí) a všetko vybavenie, čo k vareniu potrebujete. V tablete si vyberiete jedlo a obsluha prinesie v úhľadných mištičkách pripravené všetky suroviny, ktoré k nemu potrebujete. V tablete sú tiež podrobné inštruktážne videá ku každému jedlu, takže varíte presne podľa postupu. Je tam aj vizualizácia servírovania, takže jedlo, ktoré si pripravíte, môže aj profesionálne vyzerať. Počas varenia sa servis priebežne stará o poriadok okolo, aby ste nemali na stole, ktorý sa potom zmení z pracovnej plochy na servírovaniu, nijaký neporiadok a veci, ktoré už nepotrebujete.
Výber jedál je momentálne od pečeného jablka s tromi druhmi syra a slaninkou až po jedlá prácnejšie na prípravu ako sú kačacie prsia na pomarančoch s tekvicovým rizotom, či vegánsky Aubergie au Vin. V ponuke sú aj dva dezerty. Hoci v reštaurácii si hostia varia sami, má svojho šéfkuchára, je ním Robert Kirth.
Takže – na romantickú večeru pri sviečkach to asi nie je to pravé miesto, ale na zábavné posedenie s priateľmi, či rodinou, oslavy a párty všetkého druhu, či teambuildingové aktivity ideálne.
Koncept Makery nie je slovenský, pochádza z Maďarska, prvá reštaurácia tohto typu funguje v Budapešti, druhá vo Viedni a Bratislava je treťou destináciou. Koncept má ambíciu expandovať aj do ďalších európskych miest.
Majiteľkami bratislavskej reštaurácie sú Betty Szabóová a Nikol Rapčová. Nie sú z gastrosegmentu, ale nemajú k nemu ďaleko. Vlastnia cestovnú kanceláriu a so značkou Makery World sa stretli v Budapešti počas jednej z infociest. Natoľko ich zaujal, že sa rozhodli to zrealizovať v Bratislave. Pôvodne chceli otvoriť ešte minulý rok, no korona všetky plány posunula.
Reštaurácia je zatiaľ otvorená pre rezervácie, ako povedala B. Szabóová, keď „budú chodiť pravidelné rezervácie, bude otvorené stabilne a vtedy sa bude dať prísť aj spontánne, ako sa hovorí „z ulice“.