Prečo nevyskúšať pre zmenu niečo nové?
Tradične sa na Slovensku na Štedrý večer pripravuje ryba a zemiakový šalát a pri polievkach je to trošku variabilnejšie.
Najčastejšie je to kapustová, ale dosť jej v našich končinách šliape na päty šošovicová či hubová. Na juhu Slovenska zase rybacia polievka. Je množstvo úprav všetkých týchto polievok a my tu máme dnes niečo pre odvážnejších, ktorí sú vyznávačmi práve rybacích polievok
Čo tak urobiť si rybaciu polievku z Marseille – známu Bouillabaisse. Je viacero receptov aj na túto svetoznámu polievku, my sme pre vás pripravili tento recept zo Školy varenia vo Svätom Jure, ktorý pripravuje známy šéfkuchár Jozef Masarovič z UFO.
Bouillabaisse (tradičná rybacia polievka)
Ingrediencie
0,05dcl olivový olej 2x fenikel (feniklovú vňať necháme bokom) 1x cibuľa 1x por (biela časť) 4x strúčik cesnak (brunoa) 4x paradajka 250ml biele suche víno 2x tymian vetvička čerstvá 2x majoránka čerstvá | šafrán soľ, korenie ½ čl kayanskej papriky 2x zemiak 2dcl pastizu (pernod) 1x šťava z pomaranča 1x bobkovy list 1,5l rybací vývar 500g (3druhy morských rýb) 200g mušle (slavky, vongole) 200g krevety |
Postup:
Na olivovom oleji si jemne orestuj do zlata pripravenú zeleninu a koreniny, zalej vínom a pastízom nechaj odpariť alkohol. Pridaj štavu z pomaranča a zalej vývarom. Nechaj variť na miernom ohni cca 30min, do zmäknutia zeleniny.
Prepasíruj a do pripravenej polievky vlož morské plody, krevety a ryby. Dochuť soľou a korením. Servírujeme s francúzskou bagetou a omáčkou rouille.
Bagety s omáčkou rouille
Ingrediencie
4x červená paprika pečena bez šupky
6x žltko
2x varené zemiaky
2dcl olivový olej extra wirgin
štipka šafránu
2x stručik cesnak
soľ, korenie
Francúzska bageta
Postup:
Upeč červenú papriku s olivovým olejom a morskou soľou.
Olúp, vlož do mixera spolu s žltkami, zemiakmi (uvarenými v polievke) pridaj cesnak, šafrán a za stáleho miešania pridávaš olivový olej. Dochuť soľou a korením. Vznikne papriková majonéza, ktorú budeme servírovať na bagete s bouillabaisse.