Prevádzky poskytujúce hotelové služby, turistické a ostatné krátkodobé ubytovacie služby môžu od stredy fungovať v režime OTP. Vyplýva to z novej vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva. Režim na ubytovanie sa tak uvoľní, keďže doteraz mohli hotelieri ubytovať záujemcov iba v režime OP+. Prevádzkovatelia ubytovacích zariadení môžu teda po novom ubytovať kompletne zaočkovaných klientov, tých, ktorí ochorenie Covid-19 prekonali pred menej ako 180 dňami, ale aj ľudí s platným negatívnym PCR alebo antigénovým testom.
Situácia v hotelierstve a gastro segmente je však naďalej kritická. Viacero zariadení, napriek určitému uvoľneniu, dočasne zatvorilo svoje prevádzky a iné to zvažujú. Rôzne možnosti štátnej pomoci, aj zníženie DPH na služby gastro, zostávajú zatiaľ nenaplnené, rovnako tak ďalšia podpora cestovného ruchu. To, že ide o vážne problémy, ktoré hotely a reštaurácie nezvládnu bez pomoci štátu, potvrdil aj najnovší prieskum Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska.
AHRS urobila začiatkom februára prieskum zameraný na vývoj tržieb a návštevnosti ubytovacích
a stravovacích prevádzok klientami. Prieskum sa zameral na obdobie od januára do marca 2022, teda na
obdobie, počas ktorého platia opatrenia prijaté v súvislosti s vlnou omikronu. Cieľom prieskumu bolo zistiť
vývoj tržieb a dopady prijatých opatrení na návštevnosť hotelov a reštaurácií.
Prieskum potvrdil, že aj napriek otvoreniu hotelov v závere decembra 2021 a otvoreniu reštaurácií začiatkom
januára 2022, sa situácia v gastro sektore a hotelierstve zásadne nezlepšila. Práve naopak. Viac ako 40%
opýtaných prevádzok aj po uvoľnení opatrení a otvorení muselo svoje prevádzky znova zatvoriť. „Hlavným
dôvodom zatvárania prevádzok je pokles dopytu a chýbajúci hostia“, uviedol Marek Harbuľák, prezident
Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska.
Až tri štvrtiny opýtaných manažérov prevádzok uviedlo, že v januári 2022 zaznamenali pokles tržieb o viac
ako 40% v porovnaní s rovnakým obdobím v roku 2019. V mesiaci január dosiahlo 60% hotelov a penziónov
vyťaženosť svojich kapacít do 20%. Len necelých 12% hotelov a penziónov malo obsadenosť vyššiu ako
40%, čo predstavuje úroveň, pri ktorej tržby zvyčajne pokryjú náklady.
Ako hlavné dôvody poklesu uvádzajú prevádzkovatelia meniace sa opatrenia, predovšetkým podmienky pre
vstup hostí do prevádzok zariadení (51% prevádzkovateľov). Iba 12% z nich vidí ako hlavnú príčinu poklesu
obavu hostí z možného nakazenia sa ochorením COVID- 19.
Hotelieri a gastro prevádzky pritom neočakávajú zlepšenie situácie ani vo februári a marci. Vývoj rezervácií
a dopytov je stále veľmi nízky. Pobytové hotely a penzióny dúfajú, že jarné prázdniny a zmiernenie opatrení
by mohli o niečo zvýšiť vyťaženosť ich kapacít. Pre absenciu zahraničných turistov a chýbajúce podujatia
bude však situácia v mestských hoteloch aj vo februári a marci naďalej zlá.
Asociácia hotelov a reštaurácií Slovenska preto navrhuje, aby sa obdobie poskytovania štátnej
pomoci – za súčasného nastavenia podmienok – rozšírilo na mesiace január až marec 2022. Ide
predovšetkým o príspevok na udržanie pomoci v projekte Prvá pomoc, ako aj pomoc pre cestovný
ruch, ktorú poskytuje Ministerstvo dopravy a výstavby SR.