Magazín o skvelom jedle, víne a cestovaní

Ramen. Polievka alebo hlavné jedlo?

Ramen je najpopulárnejšie jedlo v Japonsku. Jedná sa o hustú polievku s domácimi rezancami a silným vývarom, obohateným o najrôznejšie ázijské arómy a chute. Skladá sa zo štyroch častí – z vývaru, z tare, čo je zmes korenín, z rezancov a z „toppingov“, čo bývajú zvyčajne riasy, mladá cibuľka, špenát, narutomaki alebo marinované vajíčko. Každý región Japonska je známy unikátnym prevedením ramenu. Napríklad v Sappore, odkiaľ pochádza slávna miso polievka, sa ramen robí v kombinácií s miso pastou. V Nagasaki sa rezance varia spolu so zmesou korenín, aby obohatili celkovú chuť ramenu a v Kurume pripravujú ramen prevažne z veľmi silného vývaru z bravčových kostí. Aj keď by sa na prvý pohľad dalo povedať, že sa jedná o polievku, v skutočnosti je to komplexné hlavné jedlo. Ramen je plný  živín a preto je v Japonsku považovaný za elixír zdravia a dlhovekosti, vďaka čomu sa stal neodmysliteľnou súčastou japonskej kultúry.

Keďže aj u nás sa začína ramen tešiť čoraz väčšej obľube, rozhodli sme sa pre vás vybrať tri najlepšie ramen reštaurácie v Bratislave.

Gonnsuke Ramen

Gonnsuke Ramen z Fresh Marketu je ideálnym ramenom pre tých, čo ramen ešte nikdy neochutnali a chcú poznať nové chute. I keď ich rameny nemajú špeciálne koreniny a prísady, je to ramen, ako sa patrí. Nezameriavajú sa na žiaden špecifický štýl ramenu a v ich ponuke nájdete rôzne typy vývarov. Ich rezance skôr pripomínajú rezance v polievkach, ktoré sú nám známe, no napriek tomu majú ich rameny jednoznačnú chuť Japonska. Medzi naše obľúbené patria či už tradičný shoyu ramen na báze sójovej omáčky alebo shio ramen, plný arómy zo slaných morských rias.

Iasai

Štýlový food bar Iasai na Hviezdoslavovom námestí ponúka mnoho moderných jedál, inšpirovaných ázijskou kuchyňou, no ich ramen je v skutku výnimočný. Je plný čerstvých surovín a unikátnych korenín, ktoré vás v symbióze privedú k úžasnému gastronomickému zážitku. Medzi ich topky určite patrí hustý tonkotsu ramen, vývar z bravčového mäsa ktorý je tak hustý, že môže pokryť celú zadnú stranu lyžičky, alebo ich hovädzí ramen s jeho znamenite bohatou chuťou. Je dôležité podotknúť, že sa v Iasai často mení menu a tým sa mení aj ponuka ramenu, čo poskytujú.

Ramen Kazu

Táto reštaurácia v samom centre Bratislavy, na Panskej ulici, poskytuje absolútny créme de la créme ramenov – kulinárny zážitok pre nie len milovníkov ramenu, ale i gurmánov a milovníkov dobrého jedla. Špecializujú sa na sapporo-style ramen, odkiaľ pochádzajú ich kuchári. Podávajú 14 rôznych typov ramenu, no náš obľúbený je spicy miso ramen, ktorý je kombináciou tradičnej miso polievky, pochádzajúcej zo Sappora a ostro koreneného ramenu. Žiadna iná reštaurácia v Bratislave nedokáže konkurovať kvalite Ramenu z Kazu, najmä vďaka ich autentickým kombináciám korenín a domácky vyrobených rezancom.

Odporúčame tiež...


Warning: file_get_contents(/data/8/b/8b3d2d1e-3e5a-4ba6-853d-ba2f82db7b96/gurmannaslovensku.sk/web/wp-content/plugins//ajax-search-pro/img/svg/magnifiers/magn4.svg): Failed to open stream: No such file or directory in /data/8/b/8b3d2d1e-3e5a-4ba6-853d-ba2f82db7b96/gurmannaslovensku.sk/web/wp-content/plugins/ajax-search-pro-for-wordpress-live-search-plugin/includes/views/asp.shortcode.data.php on line 12
Generic filters
Exact matches only
Search in excerpt
Search in title
Search in content