Magazín o skvelom jedle, víne a cestovaní

Pre gurmánov: V Poľsku máme Michelina hneď za hranicami

Ak žijete na severe Slovenska a máte chuť na michelinskú kuchyňu, resp. na reštauráciu ocenenú hviezdičkou od Michelina, už niekoľko dní to máte pomerne jednochuché a nemusíte cestovať veľmi ďaleko.

Na konci júna vyšla totiž poľská edícia bedekra Michelin a medzi tri nové reštaurácie, ktoré majú prvý krát jednu hviezdičku sa zaradila aj reštaurácia Giewont v lokalite Kościelisko. To sa nachádza na poľskej strane Tatier, 5 kilometrov za obľúbeným výletným miestom Slovákov, za Zakopaným.

Môžete si tu vychutnať fúziu francúzskych produktov a poľských techník prípravy. Šéfkuchár Przemek Sieradzki využíva túto kombináciu na vytváranie vyvážených jedál, ktoré sa vyznačujú intenzívnymi chuťami a podľa bedekra ide o vzrušujúce spojenie dvoch rôznych kultúr.

V novom sprievodcovi je 77 reštaurácií – jedna má dve hviezdičky, tie si udržala reštaurácia Bottiglieria 1881 z Krakova.

Päť má jednu hviezdičku, z toho sú traja nováčikovia. Okrem už spomínaného Giewontu je to Arto by Paco Pérez, ktoré je je prvou reštauráciou s hviezdou v Gdansku. V reštaurácii sa spájajú poľské suroviny so španielskymi chuťami. Kuchyňa šéfkuchára Antonia Arcieriho zaujme aj svojou originalitou, zatiaľ čo samotná reštaurácia je elegantne zariadená a ponúka nádherný výhľad na panorámu Gdanska.

Zo svojej prvej hviezdičky sa teší aj reštaurácia vo Varšave: Rozbrat 20. Reštaurácia, ktorú vedie šéfkuchár Bartosz Szymczak, inšpektorov Michelinu v posledných rokoch zaujala svojím neustálym rozvojom.

Poliaci majú aj prvú reštauráciu so zelenou hviezdičkou za udržateľnosť – je ňou reštaurácia Eliksir v Gdaňsku. Reštaurácia používa kuchynský olej ako palivo a citrusové šupky na výrobu sirupu alebo pálenky. Dôležitú úlohu v nej zohrávajú miestne produkty, ako aj využívanie obnoviteľných zdrojov energie a spolupráca s dodávateľmi, ktorí podporujú udržateľný prístup reštaurácie.

Veľmi sa rozšíril aj zoznam podnikov s Bib Gourmand. Ten sa zvýšil o deväť a počet poľských reštaurácií s týmto ocenením za výborný pomer ceny a kvality sa tak viac ako zdvojnásobil.

Novinkou tohto roku je aj zaradenie regiónu Pomoransko do bedekra – tento sa nachádza sa v severovýchodnom Poľsku a zahŕňa tri pobrežné mestá Gdansk, Gdyňu a Sopoty.

Odporúčame tiež...


Warning: file_get_contents(/data/8/b/8b3d2d1e-3e5a-4ba6-853d-ba2f82db7b96/gurmannaslovensku.sk/web/wp-content/plugins//ajax-search-pro/img/svg/magnifiers/magn4.svg): Failed to open stream: No such file or directory in /data/8/b/8b3d2d1e-3e5a-4ba6-853d-ba2f82db7b96/gurmannaslovensku.sk/web/wp-content/plugins/ajax-search-pro-for-wordpress-live-search-plugin/includes/views/asp.shortcode.data.php on line 12
Generic filters
Exact matches only
Search in excerpt
Search in title
Search in content