MenJu – to je nový projekt výborných šéfkuchárov Martina Korbeliča a Tomáša Siku, ktorý 20.októbra otvorili v Bratislave na Bajkalskej ulici v hoteli Aston.
Martina Korbeliča poznajú všetci gurmáni ako porotcu z Master Chefa, či z TV relácie Moja mama varí lepšie a iných. Začínal v Camouflage restaurant pod Jardom Žídekom a ako prvý Slovák sa zúčastnil európskeho finále prestížnej súťaže Bocuse d´Or. Je držiteľom 2 Zlatých vidličiek od bedekra Gurmán na Slovensku a vedie svoje kurzy varenia vo Sv.Jure.
Tomáša Siku poznajú gurmáni taktiež z televízie, ale hlavne z projektov, ktoré pomáhal rozbiehať, ako Cubes, Klubovňa a svojej vlastnej úspešnej reštaurácie Con Forchetta.
O čo ide a prečo sa rozhodli práve teraz, v čase najväčšej krízy otvoriť svoju reštauráciu?
Porozprávali sme sa s nimi o ich plánoch a čo pre nás v MenJu pripravili.
Prečo otvárate práve teraz?
Martin: Už dlhšie som uvažoval nad otvorením menšieho projektu, niečo ako malé bistro, ale s mojim rukopisom. Robil som veľa pre televíziu, veľa poradenstva pre iných a tak mi už taká tá pravá kuchárčina chýbalaJ
Tomáš: Ja som zavrel reštauráciu Forchetta a chcel som robiť tiež niečo menšie. Došla ponuka na priestor reštaurácie v hotely Aston a spomenul som to Maťovi, slovo dalo slovo a dali sme sa do toho. Prostredie je mi tu známe, pretože som túto reštauráciu rozbiehal pred rokmi.
Čo bude vlastne reštaurácia MenJu hosťom ponúkať?
Tomáš: Keďže sme v hoteli, tak budeme robiť hotelové raňajky, ale rozšírené o gurmánsku menu kartu s takými tradičnými domáckymi jedlami ako chleba vo vajci, vajce benedikt a ďalšie, ktoré budú samozrejme trošku vyšperkované podľa našich predstáv.
Martin: obedy budeme ponúkať vo forme 7 jedál, kde bude aj predjedlo, polievka či dezert. Určite tam bude aj jedno vegetariánske jedlo. Hosť si bude môcť nakombinovať svoje vlastné menu, alebo proste objednať iba jeden z chodov. Bude to vyvážená ponuka pripravená vždy na týždeň. Pravidelne sa bude meniť po týždni.
Takže to nebude klasická reštaurácia s veľkým výberom a bohatou kartou?
Martin: Nie, určite nie. Zámerom je ponúknuť hosťovi skôr niečo v štýle bistro, ale v zrozumiteľnej forme jedál, ktoré väčšinou poznáme z domu a z tradičných dobrých reštaurácií. Ale ako som spomínal, trošku vytunované na náš štýl 🙂
Tomáš: Všetko má byť také priateľské ako doma, aj zariadenie reštaurácie je v príjemných svetlých farbách dreva a prestieranie je jednoduché. Ako sa hovorí, „Ohúriť“ chceme hosťa jedlom na tanieri.
Budete moc ohurovať?
Martin: Primerane. To vieš, má to byť hlavne dobré jedlo za dobrú cenu a to všetko v našom štýle.
A čo večere?
Tomáš: Večere nebudú ! Chceme sa venovať svojim rodinám a projekt je nastavený na jednosmennú prevádzku od pondelka do piatka : raňajky- obed do 14:30.
Martin: Je to len o nás dvoch v kuchyni a 2 servírkach v obsluhe – taká malá rodinná reštaurácia. Budeme blízko hosťovi a hosť bude blízko nám.
Ako vnímate polohu reštaurácie, je na hlavnej ulici, ale aj trošku bokom.
Tomáš: Áno vieme, že sme v hoteli, aj že sme na hlavnej kade väčšinou všetci iba prechádzajú. Ale chce to postupne čas a ľudia za dobrým jedlo prídu, o tom sme obaja presvedčení. Máme s tým už skúsenosti a samozrejme obaja sme garanciou vysokej kvality a kreativity. Čo viac môžeš hosťovi ponúknuť? Ponúkame hosťom aj veľké parkovisko za reštauráciou, čo nie je úplne bežne v centre mesta, takže komfortný príjazd k nám je veľkou výhodou.
My sme reštauráciu MenJu navštívili v piatok a veľmi nám chutilo. Krémová tekvicová polievka so zázvorom a pomelom bola výborná, jesenný šalát s quinoa, hruška, granátové jablko a pečenou zeleninou bol skvelo ochutený a aj štýlovo naaranžovaný. Konfitované kačacie stehno bola tá klasika čo Tomáš a Martin spomínali. Bolo podávané nie s kapustou, ale s kelovým prívarkom a namiesto knedle bola tekvicová haruľa. Skvelý nápad, výborné chute a vkusné aj na pohľad – najedli sa všetky zmysly. A to my dáva zmysel. MenJu sa vydalo dobrou cestou.
Pozývame na obed aj vás gurmáni.