Mäso, umelo vyrobené, resp. kultivované v laboratóriu sa považuje za možnosť, ako neobmedzovať jeho spotrebu a zároveň nezaťažovať životné prostredie. Začalo to kuracím mäsom, ktoré už dostať na mnohých miestach, jeho predaj je o.i. schválený v USA a v Simgapúre a objednať si ho môžete napríklad aj v reštaurácii Dominiqua Crenna ocenenej michelinskou hviezdou.
Ďalším mílnikom môže byť kultivovanie hovädzieho mäsa – to vyvíjali roky v Izraeli a pred niekoľkými mesiacmi dokonca povolili jeho predaj. Povolenie od izraelského ministerstva zdravotníctva dostala na konci minulého roka firma Aleph Farms.
Skutočnosť, že predaj kultivovaného hovädzie mäso povolili práve v Izraeli, nie je náhodná: štát sa stavia do pozície jedného z najväčších propagátorov tejto novej technológie. V apríli 2022 udelil izraelský úrad pre inovácie granty v celkovej výške 18 miliónov dolárov najväčšiemu konzorciu súkromných spoločností a výskumných inštitúcií na svete, ktorá ho vyvíja a medzi ne patrí aj spoločnosť Aleph Farms.
Prvý „Aleph Cut“, ktorý sa bude podávať v Izraeli s názvom “Petit Steak” – je vyrobený z buniek z kravy plemena Black Angus s menom Lucy – neboli modifikované ani usmrtené a rastlinnej bielkovinovej matrice zo sóje a pšenice. Okrem štartovacích buniek spoločnosť pri výrobe steaku Petit Steak nepoužíva žiadne živočíšne zložky, ako napríklad fetálne teľacie sérum (TCS).
Nedávno sa spoločnosť Aleph Farms spojila s firmou BioRaptor na spoločnom projekte s cieľom využiť na zlepšenie technológie a zníženie nákladov na výrobu kultivovaného hovädzieho mäsa umelú inteligenciu. Cieľom je využiť ju na zvýšenie efektívnosti výroby kultivovaného mäsa
Prístup k mäsu zo laboratória je však v rôznych krajinách rozdielny – kým v Izraeli, Singapúre či v USA je jeho vývoj a predaj podporovaný, v Taliansku ho nedávno zakázali.