Gurmán na Slovensku vznikol na podnet viacerých osôb pracujúcich v reštauráciách v Bratislave, ktoré sa snažili pozdvihnúť gastronómiu, ktorá v tom čase o modernom spôsobe varenia a o novom smerovaní ani nechyrovala. Žila z tých tradičných receptov, ktoré sa varili desaťročia a ktoré boli už dávno prežité. Títo zanietenci chceli, aby sa o nich a o ich úsilí dozvedela široká verejnosť, keďže v tom čase sa médiá o gastronómiu vôbec nezaujímali. Ďalším podnetom bolo to, že sa ma veľa mojich známych a obchodných partnerov pýtalo, kde sa dá dobre najesť a kde dobre varia. Chceli sme, aby ľudia nechávali peniaze v kvalitných reštauráciách a tak ich priamo podporovali a nenavštevovali a nepodporovali tie nekvalitné!
Preto som sa rozhodol, že zastreším tento projekt a s pomocou týchto ambicióznych ľudí skúsime vydať prvý gastronomický bedeker na Slovensku. To bolo v roku 2002.
Volám sa Radoslav Nackin a som vydavateľom Gurmána na Slovensku. Som absolvent Hotelovej akadémie v Piešťanoch a s praxou som začínal v hoteli Devín vo francúzskej reštaurácii ako pomocný čašník jedál, postupne som sa vypracoval na zástupcu vedúceho reštaurácie, následne som pracoval v Rakúsku, Nemecku a Španielsku. Od roku 1995 som začal pracovať v medzinárodnom obchode. Od roku 2007 som sa vrátil ku gastronómii a otvoril som spolu s Igorom Čehym a francúzskym michelínovým šéfkuchárom Yvesom Thuriesom „Thuriès Academy“ pre profesionálnych kuchárov, následne Školu varenia pre širokú verejnosť gurmánov. V roku 2010 som začal s tímom nadšencov organizovať Gurmán festivaly v Bratislave a Košiciach, kde sme predstavovali širokej verejnosti najlepšie reštaurácia a šéfkuchárov Slovenska. Od roku 2013 organizujem aj Zimný festival jedla určený pre gurmánov z celého Slovenska, kde majú možnosť prechutnať najlepšie reštaurácie SR. V roku 2013 som začal organizovať aj odborné gastronomické sympozium Gastronomy Slovakia, na ktoré každoročne pozývam 5-6 michelínskych šéfkuchárov z celej Európy.
Čo chce Gurmán na Slovensku dokázať?
Od začiatku sa snažíme zmeniť situáciu v slovenskej gastronómii a prezentovať tých, čo našli odvahu a začali to robiť poctivo a s víziou. Prezentujeme nielen ich reštaurácie, ale hlavne šéfkuchárov a ich jedlá, ktoré sú uvedené na webe a v bedekri . Ide nám najmä o osoby, ktoré stoja za úspechom a kvalitnými službami danej reštaurácie. Sme radi, že sa nám za tých dvadsať rokov podarilo výrazne zvýšiť úroveň slovenskej gastronómie a tiež že sa badateľne zvýšila kvalita a úroveň našich šéfkuchárov.