Ľudia v Nemecku jedia stále menej mäsa. Podľa najnovších údajov Spolkového informačného centra pre poľnohospodárstva bola v roku 2022 jeho spotreba na osobu asi 52 kilogramov, čo je o 4,2 kilogramu menej ako v roku 2021. Je to najmenej od začiatku sledovania spotreby v roku 1989.
Spotreba mäsa klesá v Nemecku už niekoľko rokov, minulý rok však prekvapila jeho razancia. Medziročne medzi rokmi 2020/2021 klesla o dva kilogramy a teraz o rok neskôr o vyše štyri.
Najviac klesla spotreba bravčového mäsa – o 2,8 kg, hovädzieho a teľacieho zjedli o 900 g menej a hydiny o 400 g menej.
Veľmi zaujímavé je v tejto súvislosti porovnanie so Slovenskom. U nás a v roku 2021 zjedlo na hlavu podstatne viac mäsa – takmer 70 kg na osobu. Jeho spotreba neklesá, ale naopak posledné roky rastie – za posledných 5 rokov (do roku 2021) o vyše 37 percent.
Nemecký Zväz výrobcov mäsa vidí hlavný dôvod nižšej spotreby v tom, že mäso výrazne za posledné dva roky zdraželo – v porovnaní s decembrom 2020 o 20 percent, hydina o 30 percent. Mäsospracujúci priemysel má navyše v Nemecku problém s negatívnym imidžom.
Niektorí experti sa prikláňajú pri znižovaní spotreby mäsa k názoru, že je to dôsledok trendu nahrádzať mäso bezmäsitou stravou. Iní považujú tento dosah za zanedbateľný, keďže ponuka rastlinných produktov je aj v Nemecku obmedzená.
V maloobchode bol pokles predaja ešte väčší ako jeho spotreba na obyvateľa. Je to dané tým, že ľudia v oveľa väčšej miere ako v rokoch pandémie jedia mimo dom – v kantínach a v reštauráciách a teda menej nakupuj ú – aj mäso.