Magazín o skvelom jedle, víne a cestovaní

Najlepším someliérom Slovenska je Slavomíra Raškovič

Someliérstvo láka nežnejšie pohlavie – dámy tvorili takmer polovicu účastníkov Majstrovstiev Slovenska someliérov

Majstrovstvá Slovenska someliérov mali tento rok trochu inú podobu, ako v predošlé roky, dostali medzinárodnejšiu fazónu. Prvý krát sa ich aktívne zúčastnili aj zahraniční someliéri, konkrétne zo susednej Českej republiky. Podľa prezidentky Asociácie someliérov SR Beáty Vlnkovej chcú takto zvýšiť úroveň súťaže a ambíciou asociácie je, aby na majstrovstvách privítali budúci rok aj ďalších zahraničných účastníkov. V porote už dlhšie zastúpení sú a to viceprezidentom Asociace sommelierů ČR Ivom Dvořákom.

Súťažiaci na Majstrovstvách Slovenska someliérov


Účastníci z ČR sa ukázali hneď pri svojej prvej účasti ako silní súperi a obsadili tri prvé miesta. Najlepší slovenský someliér, v tomto prípade someliérka, skončil na 4. mieste a stal sa tak majstrom, teda majsterkou Slovenska. Tento titul vyhrala prvý krát žena – Slávka Raškovič z reštaurácie Gašperov mlyn v Batizovciach.
Zastúpenie žien, resp. skôr dievčat medzi súťažiacimi bolo ďalšou zaujímavosťou súťaže – zo 17-tich účastníkov ich bolo 8, takže tvorili takmer polovicu. Ak nerátame hostí z ČR, tak zo Slovenska súťažilo viac žien ako mužov.
Súťaž aj tento rok začala písomným testom a skúškou senzoriky z ktorých vyhlásili štyroch najlepších a traja potom súťažili vo veľkom finále. V ňom sa musel každý súťažiaci popasovať s piatimi úlohami, pričom na každú mali určený časový limit, ktorý porota prísne sledovala.

Víťaz majstrovstiev Matouš Forman


Najprv museli naservírovať šumivé víno dvojici z ktorých jeden hosť nepil alkohol. Druhou úlohou bolo pridať vína k zoznamu jedál, pričom každé muselo byť z inej odrody aj z apelácie. Vo výbere všetkých jednoznačne dominovali zahraničné vína, víno z Českej republiky bolo vo výbere raz, slovenské ani jedno. Treťou úlohou bola slepá degustácia alkoholov a štvrtá bola chyták. Mali vyriešiť situáciu s hosťami, ktorí si kúpili víno, doma ho otvorili coravinom, zistili, že im nechutí a prišli ho do obchodu vrátiť.
Záverečnou piatou bol kvíz, kde mali odpovedať na otázky len áno a nie. Nakoniec sa porota zhodla, že najlepšie sa so všetkými nástrahami finálových úloh popasoval Matouš Forman z Prahy, ktorý nastúpil do finále ako prvý a nakoniec vyhral. M. Forman sa stal minulý rok aj najlepším someliérom Českej republiky.

Foto: Asociácia someliérov SR

Odporúčame tiež...


Warning: file_get_contents(/data/8/b/8b3d2d1e-3e5a-4ba6-853d-ba2f82db7b96/gurmannaslovensku.sk/web/wp-content/plugins//ajax-search-pro/img/svg/magnifiers/magn4.svg): Failed to open stream: No such file or directory in /data/8/b/8b3d2d1e-3e5a-4ba6-853d-ba2f82db7b96/gurmannaslovensku.sk/web/wp-content/plugins/ajax-search-pro-for-wordpress-live-search-plugin/includes/views/asp.shortcode.data.php on line 12
Generic filters
Exact matches only
Search in excerpt
Search in title
Search in content