Mäkký španielsky kozí syr urobil dosť na to, aby zviedol tohtoročných porotcov na World Cheese Award, pričom Olavidia bola korunovaná za najlepší syr na svete a porazila viac ako 4000 prihlásených z viac ako 40 krajín z piatich kontinentov.
“Len som s tým chcel ísť až do postele,” povedal britský sudca Jason Hinds, jeden z 250 porotcov na podujatí, keď opisoval bohatý a smotanový syr počas ceremoniálu vysielaného naživo z Ovieda v severnom Španielsku. „Tento syr ma očaril a ukradol mi srdce. Toto sa nepodobá ničomu, čo som doteraz videl. Jeho vzhľad je tak originálny a nesklamal ma ani v chuti. Je to mastné, zvodné, vankúšové, teplé a upokojujúce.“
Malý rodinný španielsky výrobca syrov Quesos y Besos (Syry a bozky) so sídlom v meste Jaen v južnom Španielsku začal vyrábať syr len pred piatimi rokmi. Vedúca syrárka Silvia Peláez bola z víťazstva milo prekvapená a povedala: „Všetko, čo robíme, je inšpirované našou láskou k našej rodine, vrátane názvu samotného podniku Quesos y Besos, takže toto je taký výnimočný moment pre nás. Dali sme si za úlohu zahrnúť podstatu našej rodiny do všetkých našich syrov.“
Víťazný syr zreje s Penicillium Candidum a má výraznú vrstvu popola z olivových kôstok, ktorá prechádza stredom syra. „ Poskytuje výnimočný vzhľad, vôňu, textúru a chuť, spolu s vrecúškami originality,“ uviedol organizátor podujatia John Farrand.
Olavídia tak obrala, a celkom zaslúžene, o chuť z víťazstva svetových syrových gigantov Francúzov, ktorým tesne uniklo prvé miesto a skončili druhý s mäkkým syrom z Fromagerie Berthaut s 98 bodmi. Bol to jeden z dvoch francúzskych syrov, ktoré sa umiestnili medzi 16 najlepšími, kým Holandsko skončilo na treťom mieste s 97 bodmi za goudu starnúcu v jaskyni. Syry z Japonska, Spojeného kráľovstva, Maďarska, Talianska, Rakúska a Švédska sa tiež umiestnili v statuse Super Gold .
Minuloročným víťazom sa stal Rogue River Blue, organický modrý syr z Oregonu v USA.
Pozrite si 10 najlepších syrov a mliekarní uvedených na World Cheese Awards 2021 nižšie:
Výsledky World Cheese Awards 2021 – Víťazi Super Gold
- Španielsko
Olavidia – Quesos y Besos
2. Francúzsko
Epoisses Berthaut Perrière – Savencia Fromage & Dairy
3. Holandsko
Eminence Grise – Tomme Chèvre Grise au Bleu – Van der Heiden Kaas BV
4. Maďarsko
Baracska polotvrdy syr – Csiz Sajtmuhely Kft
5. Holandsko
Twentse Bunkerkaas Geit – Royal FrieslandCampina
6. Španielsko
Camembeso – Quesos y Besos
7. Wales
Gorwydd Caerphilly – Trethowan’s Dairy Ltd
8. Holandsko
Montana Intenso – MAAZ Cheese BV
9. Taliansko
Gorgonzola Dolce DOP Caseificio Brusati – Caseificio Brusati
10. Rakúsko
Vorarlberger Bergkäse über 10 Monate – Dorfsennerei Schlins-Röns und Umgebung
Foto Cover: Michael Lane/ Guild of Fine Food