V reštauráciách ocenených hviezdou od Michelina je človek zvyknutý, že za menu zaplatí trojmiestnu sumu. Ale štvormiestnu? To je predsa len „iné kafe“. Reštaurácie s takýmito cenami však existujú. Analýzu najdrahších reštaurácií na svete ocenených michelinskými hviezdičkami zverejnila webová stránka „Chef’s Pencil“.Analyzovaných bolo viac ako 3 500 reštaurácií ocenených michelinskými hviezdičkami s cieľom určiť najvyššie ceny za kompletné degustačné menu. Výskum sa zameral na pravidelné alebo sezónne menu a nezahŕňal jednorazové slávnostné ponuky, ako sú vianočné alebo silvestrovské menu.
Uvedené ceny sa týkajú najdrahších dostupných menu a môžu sa líšiť v závislosti od sezóny a dostupnosti. V týchto cenách nie sú zahrnuté nápoje a ďalšie poplatky.
Ak sa pozrieme na rebríček tých najdrahších, suverénne v ňom vedie Japonsko – v prvej desiatke má štyri reštaurácie. Tri sú z USA. Najdrahšia európska michelinská reštaurácia je dánsky Alchemist, ktorý sa umiestnil na 7. mieste.
A čo ponúkajú tie najdrahšie?
Ginza Kitafuku, Tokio, Japonsko – menu približne 2 130 USD na osobu
Ginza Kitafuku v Tokiu ponúka exkluzívne menu so vzácnym krabom Echizen kiwami, ktoré stojí približne 2 130 USD na osobu. Kraby Echizen sú druhom snežného kraba, ktorý sa loví výlučne pri pobreží mesta Echizen v prefektúre Fukui v Japonsku.
Tieto kraby sú známe svojím sladkým a jemným mäsom a pre ich kvalitu a vzácnosť sa dokonca prezentujú japonskej cisárskej rodine. Označenie Kiwami sa udeľuje len krabom, ktoré spĺňajú prísne kritériá týkajúce sa hmotnosti, šírky panciera a šírky klepiet. Napríklad v roku 2021 získalo certifikát Kiwami len 67 krabov snežných, čo zodpovedá 0,04 % celkového výlovu. Jednotlivé kraby kiwami zvyčajne stoja od 70 000 do 80 000 jenov (približne 500 USD), ale niektoré sa predali za viac ako 800 000 jenov (približne 7 000 USD).
Ultraviolet by Paul Pairet, Šanghaj, Čína – približne 1 230 USD na osobu
Ultraviolet by Paul Pairet v Šanghaji je známy svojimi viaczmyslovými kulinárskymi zážitkami. Degustačné menu stojí približne 1 230 USD na osobu.
Reštaurácia spája gastronómiu s najmodernejšou vizuálnou technológiou a ponúka teatrálny, multisenzorický kulinársky zážitok so starostlivo pripravenými jedlami, ktoré kombinujú francúzske techniky s globálnymi vplyvmi.
Caviar Russe, New York, USA – približne 950 USD na osobu
Caviar Russe v New Yorku ponúka 11-chodové menu so zameraním na kaviár za približne 950 USD na osobu. Reštaurácia ponúka „Tour of Caviar Russe“, ktorú časopis Forbes opísal ako „nadštandardné dobrodružstvo“.
To to sú najdrahšie Michelinky sveta
- Ginza Kitafuku, Tokio, Japonsko – menu 2 130 USD na osobu
- Ultraviolet by Paul Pairet, Šanghaj, Čína – 1 230 USD
- .Caviar Russe, New York, USA – 975 USD
- Masa, New York, USA, – 950 USD
- Azabu Kadovaki, Tokio, Japonsko – 935 USD
- Quince, San Francisco, USA – 795 USD
- Alchemist, Kodaň, Dánsko – 760
- Sazenka, Tokio, Japonsko – 745 USD
- Guy Savoy, Paríž, Francuzsko – 715 USD
- Ginza Fukuju, Tokio, Japonsko – 685 USD
- Hoseki, Dubaj, SAE – 685 USD
- Gyon Maruyama , Kjoto, Japonsko – 645 USD
- Le Cinq, Paríž, Francúzsko – 625 USD
- Ciel Bleu, Amsterdam, Holandsko – 625 USD
- Geranium, Kodaň, Dánsko – 590 USD