Magazín o skvelom jedle, víne a cestovaní

La Liste: Úžasný úspech slovenského šéfkuchára aj reštaurácií

Daniel Tillinger z ECK-u sa stal Talentom roka v La Liste TOP 1000 Restaurant

Úžasný úspech dosiahol slovenský šéfkuchár Daniel Tillinger z reštaurácie ECK v bratislavskom Devíne. Získal cenu Talent roka (spolu s ďalšími štyrmi svetovými šéfkuchármi) v rebríčku La Liste TOP 1000 Restaurant, ktorý sa považuje za najprestížnejší rebríček reštaurácií a zoraďuje každoročne 1000 najlepších reštaurácií sveta.

Do rebríčka sa dostala prvý krát aj reštaurácia ECK a hneď sa umiestnila v prvej polovici s 88 bodmi.

Slovenské reštaurácie boli v rebríčku pre rok 2025 ktorý zverejnili nedávno, veľmi úspešné, prvý krát sa ich doň dostalo až päť. Okrem stálic, ktorými sú bratislavské UFO watch.taste.groove a Gašperov Mlyn z Batizoviec a minuloročného nováčika bratislavského Edomae Sushi Matsuki sú v rebríčku dve nové reštaurácie – už spomínaný ECK a tiež bratislavský Irin Lukáša Heska – s 75,5 bodmi.

Slovenské podniky môže určite tešiť, že ich ocenili viac bodmi ako minulý rok a to výrazne. Gašperov Mlyn poskočil zo 76 na 82,5 boda a UFO zo 76 na 82 bodov. Edomae Sushi Matsuki dostala namiesto 75 bodov tento rok 81,50 bodov.

Aby sme tieto hodnotenia zasadili do kontextu: z okolitých krajín – Maďarsko, Poľsko a Česko má Maďarsko a Poľsko v rebríčku o 2 resp. 1 reštauráciu viac, ale väčšina dostala nižšie hodnotenia ako slovenské podniky (okrem Irinu).

Jedinou výnimkou je maďarský Platán, ktorý dostal 89 bodov, čo je o bod viac ako ECK. Platan má pritom 2 hviezdičky od Michelina. Aj zvyšné reštaurácie v rebríčku od našich susedov majú minimálne po hviezdičke.

Zaujimavé je, že Česko má v hodnoteniach len jednu reštauráciu – La Degustation, ktorá bola roky ovenčená 1 hviezdou od Michelina. Dostala 81,5 boda, čo je menej ako tri slovenské podniky a rovnako ako Edomae Sushi Matsuki.

Hodnotenia a výsledný rebríček La Liste sú založené na vyhodnotení 1 070 medzinárodných zdrojov vrátane medzinárodných médií a cestovných sprievodcov, ako aj online recenzií. Na to aby sa reštaurácia doň dostala, musí získať aspoň 75 bodov zo 100 možných. Najviac – 99,5 boda dostalo tento rok deväť reštaurácií.

Sú to tieto:

Cheval Blanc by Peter Knogl – Grand Hôtel Les Trois Rois, Švajčiarsko
Guy Savoy, Francúzsko
LEnclume – Simon Rogan,Veľká Británia
La Vague dOr – Le Cheval Blanc, Francúzsko
Le Bernardin, USA
Lung King Heen, Hong Kong
Matsukawa, Japonsko
Schwarzwaldstube, Nemecko
SingleThread, USA

Odporúčame tiež...


Warning: file_get_contents(/data/8/b/8b3d2d1e-3e5a-4ba6-853d-ba2f82db7b96/gurmannaslovensku.sk/web/wp-content/plugins//ajax-search-pro/img/svg/magnifiers/magn4.svg): Failed to open stream: No such file or directory in /data/8/b/8b3d2d1e-3e5a-4ba6-853d-ba2f82db7b96/gurmannaslovensku.sk/web/wp-content/plugins/ajax-search-pro-for-wordpress-live-search-plugin/includes/views/asp.shortcode.data.php on line 12
Generic filters
Exact matches only
Search in excerpt
Search in title
Search in content