Národný tím sa predstavil na najstaršom gastro-podujatí v Košiciach.
Príprava špičkových jedál v exteriéri, a to priamo pred očami hostí najstaršieho kulinárskeho
podujatia v Košiciach. Taká bola úloha Národného tímu kuchárov Slovenska na zážitkovom večeri
BELLA VITA, ktoré sa konalo 22. a 23. augusta 2024.
Druhá polovica augusta sa v Košiciach už dvanásť rokov spája s kulinárskym podujatím BELLA VITA.
Zážitkový večer známy špičkovou gastronómiou, talianskymi vínami a pohodovou atmosférou sa
tento rok vypredal za pár dní. Svoje umenie tam naživo predstavili členovia Národného tímu
kuchárov pod vedením kapitána Jozefa Hromjáka.
„Podujatie ako Bella Vita je výnimočné aj pre nás, dlhoročných kuchárov. Pri príprave jedál v exteriéri
sme v priamom kontakte s našimi hosťami, čo dáva tvoreniu pokrmov ďalší rozmer. Tohtoročné menu
sme pripravili v súlade s ideou Novej kuchyne Slovenska, ktorú uplatňujeme dlhodobo. Verím, že
spojenie tradičných komponentov s netradičnými postupmi prípravy bolo pre hostí inšpiratívne
a prispeje k ďalšiemu zvýšeniu úrovne slovenskej gastronómie,“ povedal kapitán národného tímu a
šéfkuchár rezortu VILLA SANDY Jozef Hromják. Ten bol známym bedekrom „Gurmán na Slovensku“
menovaný najlepším kuchárom Košického kraja a jedným z TOP 10 kuchárov na Slovensku. Podujatie
BELLA VITA sa konalo práve na jeho domácej pôde, v novom košickom mestskom rezorte VILLA
SANDY.
Držitelia bronzovej medaily z kulinárskej olympiády IKA Culinary Olympics 2024
ponúkli hosťom 7 chodov výnimočných jedál. Gurmánske predstavenie sa začalo s amuse bouche v podobe
odpaľovaľovaného cesta plneného krémom z mascarpone a letnej hľuzovky. Pokračovalo špeciálnym
predjedlom na báze tradičného ovčieho jogurtu. Nasledovala neobvyklá domáca pasta s lokálnym
syrom. Šťavnatého zubáča ďalej striedala mimoriadne chutná prepelica. Sladkou čerešničkou na torte
bol dezert v podobe hrušky so slaným karamelom. Bodku za gastronomickým zážitkom dali petit
fours v podobe mangovej pavlovky, karamelovej ganáže s pralinkami s lieskovými orechmi a horkej
čokolády s hruškami. Počas večera sa k jedlám podávala selekcia domáceho kváskového pečiva.
Každý pokrm bol sprevádzaný starostlivo vybranými talianskymi vínami z portfólia Felix Wines.
Košický znalec vín a spoluorganizátor podujatia Vladimír Čuchran k výberu povedal: „Každý rok
párujeme na BELLA VITA inú skladbu talianskych vín tak, aby sa snúbili s podávanými jedlami. Našou
snahou je striedať vinárske regióny a druhy vín, aby mali návštevníci možnosť prechutnať
rôznorodosť Talianska. Hostia tak vždy okúsia šumivé, biele a červené a samozrejme
v prípade dezertov i sladké špeciality.“
Hostiteľskou pôdou národného tímu na BELLA VITA sa stal exteriér prémiovej reštaurácie SEVEN,
ktorá sídli priamo v obnovenej Národnej kultúrnej pamiatke, bývalom „korčuliarskom pavilóne“
a ktorá bola bedekrom „Gurmán na Slovensku“ už krátko po svojom otvorení zaradená medzi TOP
RESTAURANTS OF SLOVAKIA 2024.
„Podujatie vzniklo so snahou priniesť v letnom období varenie na ulici do Košíc a priblížiť tak
kulinárske umenie hosťom čo najviac.
Som veľmi rád, že Národný tím kuchárov Slovenska sa s touto myšlienkou stotožnil a že sa nám spoločne napriek mnohým turbulenciám na gastro-scéne podarilo udržať tradíciu podujatia už dvanásť rokov,“ povedal Branislav Kováč, generálny manažér VILLA SANDY a spoluautor myšlienky podujatia BELLA VITA.
Foto: www.narodnytimkucharov.sk