Rebríček zostavený odbornými hodnotiteľmi Gurmána na Slovensku a šéfkuchármi
DANIEL TILINGER
REŠTAURÁCIA ECK BRATISLAVA
Po rokoch pôsobenia a zbierania skúseností v špičkových reštauráciách v Belgicku, Rakúsku či Anglicku sa Daniel Tilinger vrátil na Slovensko a v súčasnosti v bratislavskom Devíne vedie finediningovú reštauráciu ECK, ktorá sa takmer okamžite zaradila k najlepším reštauráciám Slovenska. Ako šéfkuchár, ktorý je spoluautorom jej konceptu, hodnotí svoje pôsobenie a fungovanie tohto ambiciózneho projektu viac ako rok od otvorenia veľmi pozitívne. Odmalička chcel byť kuchárom. Po vyučení sa dostal do Grand Hotela River Park a veľmi ho inšpiroval vtedajší šéfkuchár Björn Juhnke, ktorý im rozprával o svojich skúsenostiach z Londýna. Bol spúšťačom toho, že si v dvadsiatich troch rokoch povedal: „Teraz alebo nikdy“ a rozhodol sa vyskúšať pôsobenie v zahraničí. A tak v roku 2012 bolo ďalšou zastávkou na polceste za jeho cieľom Belgicko, Hotel Dukes’ Palace Brugge. To bol opäť trochu iný svet. Potom nasledovali michelinské reštaurácie Gordona Ramsayho a Jasona Athertona. Boli to dlhé hodiny v kuchyni, stres a tlak, ale Daniel si to užíval. Postavil sa na vlastné nohy, pochopil, že ak chce byť dobrý, musím tvrdo pracovať a rozvíjať svoje zručnosti. Preto sa v roku 2015 vybral do Salzburgu, kde pracoval v reštaurácii Ikarus ocenenej dvoma michelinskými hviezdami a tiež v ikonickom Hangar-7. Čo si môže mladý človek profesijne viac želať ako mať každý mesiac iného – hosťujúceho šéfkuchára? Danielov rukopis by sa dal definovať ako: moderný, ale jednoduchý a priamočiary v tom, čo varí. Pracuje rád so surovinami z nášho okolia: špargľa, divina a huby. Teda záber na región Slovenska, Rakúska a Maďarska.
EBENICA BEST 20 CHEFS
Hlasovalo spolu 59 hodnotiteľov Gurmána a šéfkuchárov z celého Slovenska
1. miesto 3b | 2. miesto 2b | 3. miesto 1b | súčet | |||
---|---|---|---|---|---|---|
1. | Daniel TILINGER | ECK, Bratislava | 8 | 6 | 4 | 40 |
2. | Lukáš HESKO | Irin., Bratislava | 6 | 5 | 2 | 30 |
3. | Martin NOVÁK | Søgu Bistro, Bratislava | 5 | 3 | 4 | 25 |
4. | Jozef BREZA | Gašperov mlyn, Batizovce | 4 | 4 | 4 | 24 |
5. | Jozef MASAROVIČ | UFO, Bratislava | 4 | 3 | 4 | 21 |
6. | Michal TAKÁCS | IASAI, Bratislava | 2 | 2 | 5 | 15 |
7. | Roman BOROVSKÝ | Semillon, Vráble | 2 | 2 | 4 | 14 |
8. | Marián FILO | Chateau Čereňany | 2 | 2 | 3 | 13 |
9. | Miroslav ZÁMIŠKA | Grand Hotel Kempinski High Tatras | 2 | 2 | 2 | 12 |
10. | Jozef HROMJÁK | Villa Sandy, Košice | 2 | 1 | 3 | 11 |
11. | Michael THÍRY | OhniskO, Košice | 1 | 3 | 2 | 11 |
12. | Juraj HRUŠKA | Slávia, Košice | 2 | 1 | 2 | 10 |
12. | Imrich BINDICS | Villa Rosa, Dunajská Streda | 2 | 1 | 2 | 10 |
14. | Patrik POKRÝVKA | Reštaurácia Sissi, Hotel Lomnica | 1 | 2 | 2 | 9 |
15. | Michal KONRÁD | Bao Brothers | 1 | 2 | 1 | 8 |
15. | Zdenko KRAMARČÍK | Chateau Gbeľany | 1 | 1 | 3 | 8 |
17. | Martin KORBELIČ | MenJu, Bratislava | 1 | 1 | 1 | 6 |
17. | Andrea ENA | Da Andrea, Bratislava | 1 | 1 | 1 | 6 |
17. | Michal ŠKOREC | Poľovnícky zámoček Antonstál | 1 | 1 | 1 | 6 |
17. | Eva POLOMSKÁ | SOTTO Ristorate, Spišská Nová Ves | 1 | 1 | 1 | 6 |
17. | Martin Klaučo | Franz Josef, Hotel Lomnica | 1 | 1 | 1 | 6 |
17. | Peter ĎURČO | TOP restaurant, Žilina | 1 | 1 | 1 | 6 |
Hodnotení boli ešte šéfkuchári: Peter Duranský, Marek Kotúček, Jiří Zajíček, Samuel Džubák, Zdenko Majzún, Péter Czucz, Matej Bakoš, Erik Kopas, Peter Gogál, Rado Budzák, Andrej Roth, Patrik Hanzel, Mário Žužič, Tomáš Zapletal, Tomáš Ševčík, Lukáš Šepeľa, Erik Volko, Jaroslav Bachleda, Peter Bracho, Tomáš Sika, Peter Slačka, Igor Janiga a Lukáš Heuser.
Kuchárom roka sa stáva ten kuchár, ktorý zaznamenal najväčší progres , ktorý vyzdvihol úroveň a kvalitu svojej reštaurácie a mal v tomto roku najväčší „drive“. Samozrejme kvality týchto našimi odbornými hodnotiteľmi ako aj šéfkuchármi z gurmánskych reštaurácií celého Slovenska nominovaných kuchárov sú vysoké a prispeli k tomu, že sa slovenská gastronómia posunula opäť o krôčik dopredu. Gratulujeme všetkým 20 najlepším a veríme, že o rok tam uvidíme opäť pár nových mladých mien.