Rebríček zostavený odbornými hodnotiteľmi Gurmána na Slovensku a šéfkuchármi
LUKÁŠ HESKO
REŠTAURÁCIA Irin. BRATISLAVA
Lukáš pracoval v michelinských reštauráciách v Londýne aj v Štokholme a po návrate na Slovensko vytvoril úplne nové koncepty, ktoré dovtedy u nás nemali obdobu. Prvým bola reštaurácia FACH, ktorá už napovedala o fi-lozofii Lukášovho varenia a mala veľmi dobrý ohlas, bola ocenená Zlatou vidličkou a Lukáš sa stal kuchárom roka 2017 podľa Gurmána na Slovensku. Už o rok neskôr otváral nový koncept v Trnave – Akademia beer & bistro, čo bol tiež úspešný počin nového štýlu slovenskej bistro kultúry. Stále však sníval o vlastnom podniku, kde by varil presne tak, ako to cíti. Sen sa mu splnil v roku 2022 otvorením reštaurácie Irin. v Bratislave, v historickej časti Starého Mesta na kúzelnom mieste na Rudnayovom námestí. So svojím tí-mom tu ponúkajú hosťom kreatívnu haute cuisine, ktorá posúva hranice na slovenskej gastronomickej scéne opäť o kúsok ďalej. Kvalitu jeho kuchyne ocenili gurmáni, odborná verejnosť a tiež náš bedeker udelením až 2 Zla-tých vidličiek a pre Lukáša, za nezlomnú vôľu otvoriť vlastnú reštauráciu so svojím rukopisom, udelil cenu Kuchár roka 2023.
EBENICA BEST 20 CHEFS
Hlasovalo spolu 58 hodnotiteľov Gurmána a šéfkuchárov z celého Slovenska
1. miesto 3b | 2. miesto 2b | 3. miesto 1b | súčet | |||
---|---|---|---|---|---|---|
1. | Lukáš HESKO | Irin., Bratislava | 8 | 4 | 2 | 34 |
2. | Daniel TILINGER | ECK, Bratislava | 6 | 4 | 4 | 30 |
3. | Jozef BREZA | Gašperov Mlyn, Batizovce | 4 | 6 | 2 | 28 |
4. | Gabriel KOCÁK | U nás doma, Spišská Sobota | 4 | 5 | 5 | 27 |
5. | Martin NOVÁK | Palace Art Hotel, Pezinok | 5 | 3 | 4 | 25 |
6. | Jozef MASAROVIČ | UFO, Bratislava | 4 | 3 | 4 | 22 |
7. | Martin MIKLOŠÍK | BISTRONOMY, Bratislava | 2 | 5 | 4 | 20 |
8. | Michael THÍRY | OhniskO, Košice | 2 | 4 | 3 | 17 |
9. | Juraj HRUŠKA | Slávia, Košice | 2 | 4 | 2 | 15 |
10. | Michal TAKÁCS | IASAI Food Bar, Bratislava | 2 | 2 | 5 | 15 |
11. | Miroslav ZÁMIŠKA | Grand Hotel Kempinski High Tatras | 2 | 2 | 4 | 14 |
12. | Marián FILO | Chateau Čereňany | 2 | 2 | 3 | 13 |
13. | Imro Bindics | Villa Rosa, Dunajská Streda | 2 | 2 | 2 | 12 |
14. | Martin KORBELIČ | MenJu, Bratislava | 2 | 2 | 1 | 11 |
15. | Peter ĎURČO | TOP restaurant, Žilina | 1 | 3 | 0 | 9 |
16. | Roman BOROVSKÝ | Semillon, Vráble | 1 | 2 | 2 | 9 |
17. | Zdenko KRAMARČÍK | Olivia’s, Žilina | 1 | 1 | 3 | 8 |
18. | Andrea ENA | DA Andrea, Bratislava | 1 | 1 | 1 | 6 |
18. | Erik VOLKO | Bistro Chef, Zvolen | 1 | 1 | 1 | 6 |
20. | Eva POLOMSKÁ | SOTTO ristorate, Spišská Nová Ves | 0 | 1 | 3 | 5 |
Hodnotení boli ešte šéfkuchári: Michal Škorec, Peter Duranský, Peter Bracho, Kristián Šramka, Jakub Roder, Anton Meszaroš, Ľubomír Lovecký, Ivan Čurgali, Tomáš Sido, Ervin Madi, Radovan Budzák, Erik Šoltés, Marek Kotuček, Daniel Marek, Peter Czucz a Marcel Kubík.
Kuchárom roka sa stáva ten kuchár, ktorý zaznamenal najväčší progres , ktorý vyzdvihol úroveň a kvalitu svojej reštaurácie a mal v tomto roku najväčší „drive“. Samozrejme kvality týchto našimi odbornými hodnotiteľmi ako aj šéfkuchármi z gurmánskych reštaurácií celého Slovenska nominovaných kuchárov sú vysoké a prispeli k tomu, že sa slovenská gastronómia posunula opäť o krôčik dopredu. Gratulujeme všetkým 20 najlepším a veríme, že o rok tam uvidíme opäť pár nových mladých mien.