GURMÁN AWARD 2020
Najlepšie reštaurácie, kuchári a vína
GURMÁN AWARD je ocenenie za dlhoročné a výnimočné zásluhy o rozvoj a reprezentáciu slovenskej gastronómie a vinárstva. Udeľuje ho prestížny gastronomický sprievodca „Gurmán na Slovensku“ v spolupráci a na základe nominácií odborných hodnotiteľov Gurmána, nominácií Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov, Asociácie somelierov Slovenskej republiky a Zväzu výrobcov hrozna a vína na Slovensku.
Prémiová reštaurácia roka 2020 | UFO watch.taste.groove, Bratislava | partner: | |
Tematická reštaurácia roka 2020 | Akadémia beer & bistro, Trnava | partner: | |
Hotelová reštaurácia roka 2020 | Reštaurácia Pálffy, Šimák Zámok, Pezinok | partner: |
Zlaté vidličky | UFO watch.taste.groove., Bratislava | |
Zlaté vidličky | Gašperov Mlyn, Batizovce Mlyn 108, Modra | |
Zlatá vidlička | Reštaurácia Pálffy, Šimák Zámok Pezinok Akadémia beer & bistro, Trnava Elite restaurant, Hotel Elite, Nová Dubnica Reštaurácia Sissi, Hotel Lomnica Reštaurácia Slávia, Košice |
Najlepšia nová reštaurácia | Reštaurácia Pálffy Šimák Zámok, Pezinok | |
Somelier roka | Matúš Hamara Kempinski High Tatras | Nominovala Asociácia somelierov Slovenskej republiky |
Grand Prix, cena za celoživotné dielo | Valéria Pluhárová | Nominoval Slovenký zväz kuchárov a cukrárov |
Vinárstvo roka | Mrva & Stanko, Trnava | Nominoval Zväz výrobcov hrozna a vína na Slovensku |
Kuchár roka | Jozef Masarovič UFO, Bratislava | Nominoval hodnotitelia a šéfkuchári Gurmán na Slovensku |
Hospitality AWARD | Gašperov Mlyn, Batizovce | Nominovali hodnotitelia Gurmána |
Ako sa môže reštaurácia dostať do GURMÁNA?
Naši odborní hodnotitelia absolvujú celoročne množstvo neohlásených anonymných návštev a podľa hodnotiteľského listu vyhodnotia všetky kritériá reštaurácie. Vždy iba s výsledkom odporúča alebo neodporúča. Hodnotenia musia byť minimálne 4 kladné (odporúčam) a aspoň 2 z nich od hodnotiteľov z inej lokality, ako je sídlo reštaurácie. Vybraná reštaurácia je oslovená a výhradne s jej súhlasom sa pripraví jej prezentácia. Ak reštaurácia, ktorá bola minulý rok v Gurmáne, tento rok nemá od hodnotiteľov odporúčania, tak nebude zaradená do nového Gurmána. Reštaurácie sme pre lepšiu prehľadnosť rozdelili do troch kategórií: Prémiové reštaurácie, Hotelové reštaurácie a Tematické reštaurácie. Novinkou bude aj rozdelenie reštaurácií do dvoch kvalitatívnych úrovní. Reštaurácie zaradené do Gurmána, ktoré prešli základným hodnote-ním: odporúča (min. počet bodov), a na reštaurácie, ktoré prekročili hranicu bodov vyššieho štandardu. Tie budú označené ako Gurmán Gold Restaurants a budú im prideľované 1 – 3 vidličky, podľa počtu dosiahnutých bodov. Udeľovanie ocenení a prezentácie hodnotení reštaurácií sa uskutoční vždy na slávnostnom galavečere Gurmán Award, ktorý organizuje Gurmán na Slovensku.
GURMÁN GOLD
95 – 100 BODOV
3 vidličky
Excelentná kuchyňa s rukopisom medzinárodne uznávaného šéfkuchára. Jeho filozofia varenia
je prezentovaná aj mediálne a svoje skúsenosti odovzdáva aj ostatným kuchárom. Najvyšší štandard obsluhy a skvelá vínna karta. Šéfkuchár je spolumajiteľom reštaurácie alebo aspoň v manažmente reštaurácie. Minimálne tri roky otvorená reštaurácia. V prípade, že renomovaný a uznávaný šéfkuchár otvorí novú reštauráciu alebo v priebehu roka prevezme inú reštauráciu, môžu hodnotitelia zvážiť aj skoršie udelenie vidličiek.
90 – 94 BODOV
2 vidličky
Skvelá kuchyňa, uznávaný šéfkuchár prezentujúci svoju vlastnú kuchyňu založenú na rôznych kombináciách chutí a používajúci moderné technologické postupy. Výborný servis doplnený skvelou vínnou kartou. Minimálne 2 roky otvorená reštaurácia.
85 – 89 BODOV
1 vidlička
Výborná kuchyňa, šéfkuchár pracuje so sezónnymi produktmi a má svoj vlastný štýl varenia. Dobrý servis a výborná vínna karta. Minimálne jeden rok otvorená reštaurácia.
AKO HODNOTÍME
Reštaurácie hodnotíme za každú sekciu samostatne. Zlaté vidličky navrhujú odborní inšpektori Gurmána na základe svojich tajných návštev. Hodnotiť môže každý gurmán vyplnením formulára na webstránke.
Za hodnotenie môžete vyhrať zaujímavé gurmánske ceny.
Jedlo | 1 – 50 bodov |
Servis | 1 – 20 bodov |
Vínotéka | 1 – 20 bodov |
Ambient | 1 – 10 bodov |
OCENENIA
Gurmán Award – Restaurant of the Year 2020 | |
Gurmán Award – Executive Chef of the Year 2020 | |
Gurmán Award – Somelier of the Year 2020 | |
Gurmán Award – Best Hospitality of the Year 2020 | |
Gurmán Award – Winery of the Year 2020 |
OZNAČENIA
Prémiová reštaurácia | Premium Restaurant | |
Hotelová reštaurácia | Hotel Restaurant | |
Tematická reštaurácia | Special Restaurant | |
Štýlová reštaurácia | Ambient Restaurant | |
Moderná reštaurácia | Modern Restaurant | |
Základné menu (4 chody) | Basic menu | |
Gurmán menu (4 chody) | Gourmet menu | |
Kuchár robí kurzy varenia | Chef doing cooking classes |