Magazín o skvelom jedle, víne a cestovaní

FRANKOVKA MODRÁ

Modrých odrôd, o ktorých možno povedať, že sú typické pre našu zemepisnú polohu, je známych len zopár. Väčšinou ide o ľahšie odrody ako Modrý Portugal, Svätovavrinecké či Frankovka modrá, pre ktoré je typická svetlejšia až stredne hlboká farba a majú nižšiu, prípadne strednú úroveň tanínov v sviežom tele. Práve Frankovka modrá začína v posledných rokoch opäť rezonovať u vinárov aj konzumentov a my sme si túto našu tradičnú odrodu vybrali ako hlavnú hviezdu tohtoročného veľkého hodnotenia vín.

Niečo z histórie

Frankovka získala svoje pomenovanie Blaufränkisch v roku 1862 na výstave odrôd viniča vo Viedni a následne bola oficiálne zapísaná na listinu odrôd v roku 1875 ampelografickou komisiou v Colmare vo Francúzsku.

Pôvodne sa myslelo, že pochádza z bavorského regiónu Franconia, vďaka moderným technológiám a DNA analýzy sa však zistilo, že s najväčšou pravdepodobnosťou je jej pôvod v Dalmácii, Rakúsku a Maďarsku. Najčastejšie bola Frankovka modrá zamieňaná s odrodami ako Gamay noir alebo Pinot noir (v Bulharsku sa napríklad nazýva Gamé, keďže sa mylne domnievali, že ide o Gamay noir). Ako regionálna odroda Panónskej panvy bola použitá pri šľachtení nových odrôd – na Morave bola skrížená so Svätovavrineckým, výsledkom čoho vzniklo André. V Rakúsku zase identickým krížením vytvorili známe Zweigeltrebe. Aj napriek tomu, že Frankovka je prevažne odrodou Panónskej panvy, zmienky o nej nájdeme na celom svete. Drobné výsadby možno nájsť dokonca aj v Japonsku, Austrálii, Britskej Kolumbii, vo Washingtone a v New Yorku.

O hodnotení

My sme sa v našej degustácii prirodzene venovali najmä Panónskej panve, teda Frankovkám zo Slovenska, z Maďarska, Rakúska, Moravy, a podarilo sa nám získať aj zástupcu z Nemecka. Bolo zaujímavé pozorovať rozdiely a nuansy jednotlivých vín tej istej odrody z rôznych regiónov.  Hodnotenie sme, prirodzene, rozdelili na vína konvenčné a nekonvenčné. Ich separátne hodnotenie má prispieť k vyššej objektívnosti, keďže stále badať trošku skeptické postoje na oboch stranách konzumentskej škály.

Hodnotenia vzoriek sa zúčastnili renomovaní slovenskí someliéri, obchodníci s vínom a hodnotitelia. Počas slepej degustácie bolo veľmi pekne vidieť meniace sa štýly jednotlivých vín od ovocných, ľahko pitných až džúsových typov cez jemne drevité exempláre až po tie, kde vysokokvalitné barikové sudy dodali vínam muskulatúru. Všetci sa jasne zhodli, že šťavnatý štýl sa Frankovke hodí a netreba ho zastierať za „drevité svaly“. Predsa len je potrebné konzumentom vysvetliť, že Frankovka nie je Cabernet alebo Merlot a jej osobitý, pre náš región typický štýl sa výborne hodí k rakúsko-uhorskej kuchyni, keďže jej kyselinka výborne harmonizuje aj mastnejšie jedlá. Na druhej strane treba poznamenať, že žiadna Frankovka nebola výrazne prebarikovaná, ako to bývalo v minulosti, a zreteľne sa ukazuje, že v regiónoch, kde ju pestujú, jej prikladajú náležitú starostlivosť. Zaujímavosťou je široký rozptyl ročníkov, ktorý sa nám do degustácie podarilo dostať – rozdiel medzi najmladším a najstarším vínom bol až jedenásť rokov. A tu treba tiež podotknúť, že všetky si udržali svoju sviežosť.

Naturalisti tiež nesklamali

Dovolím si tvrdiť, že mnohé z testovaných naturálnych vín by sa dali svojím charakterom a precíznym profilom doplneným elegantnou finesou porovnať s tými konvenčnými. Jednoznačne však vidno, že Frankovke svedčí aj nízkointervenčný štýl, keďže vďaka svojej kyselinke a elegancii dokáže zaujať aj v tejto kategórii. Bodové hodnotenie v podstate kopírovalo trend z konvenčných vín.

A čo na záver? Ak budete mať možnosť ochutnať niektorú z prezentovaných vzoriek, určite vám to odporúčam! Bolo by skvelé, keby aj u nás Frankovka nadobudla aspoň spolovice taký status, akým sa hrdí v susednom Rakúsku.

Porota:

Ľuboš Bogár – držiteľ diplomu WSET, obchodník a certifikovaný wine educator

Roman Pavúk – majiteľ vínneho baru Pavúk caffè a enoteca v Modre, dlhoročný vínny profesionál

Šimon Horváth – držiteľ diplomu WSET, predajca vo vínotéke BABA wine shop v Devíne

Michal Jurčovič – obchodník s vínom, aktuálne pracuje v rodinnom vinárstve Frtus

Jakub Doktorík – hlavný someliér vo finediningovej reštaurácii Irin v Bratislave

Ľuboš Benkovský – zakladateľ e-commerce platformy Belvet.sk

Popisy k víťazným vínam

Konvenčné:

1. Frankovka modrá Selection, Világi Winery, 2019

Víno hneď na úvod zaujalo impozantnou rubínovou farbou s fialovým odleskom. Spočiatku kvetinová aromatika sa postupne otvára do ovocných tónov višní vo vanilkovej čokoláde. Táto Frankovka má veľmi podmanivú vôňu, po ochutnaní sa stredne plné telo rozplýva na jazyku s jemným džemovým záverom. Mäkké taníny dotvárajú celkový dojem tejto skvele zvládnutej Frankovky.

2. Fankovka modrá MOTO edícia, Zámocké vinárstvo Šimák Zámok Pezinok, 2019

Už na pohľad zaujme extraktívnejšia plná farba s odleskom po obvode. Nosu hneď v úvode zaimponujú dominantné tóny vanilky a strúhaného kokosu, ktoré vystriedajú čokoládové, ba až griotkové tóny. V chuti táto Frankovka hneď v úvode ukáže svoje plné telo, ktoré dopĺňa vyzývavá komplexita s dostatočnou šťavnatosťou a dlhým vrstveným záverom, ktorý po sebe zanechá minerálne doznievanie.

3. Frankovka modrá Premium, Frtus Winery, 2019

Jasná, miestami až priehľadná farba navodzuje pocit elegancie, ktorú potvrdí aromatika hneď v úvode. Nádherné tóny čerešní a višní v čokoláde jasne prezradili, o akú odrodu ide. Postupný herbálny podtón len doplnil komplexne rozvíjajúcu sa aromatiku. Chuť v ničom nezaostáva a jemný škoricový nádych sa pekne snúbi s dostatkom tanínov. Záver je dlhý a vyvážený.

Naturálne:

1. Frankovka modrá Empress, Pivnica Čajkov, 2016

Víno s neopísateľne vábivou rubínovou farbou s nádychom fialovej iskry. Ružový grapefruit spôsobí v nose jemný šok, avšak následná intervencia čerešní a višní vyváži aromatiku do elegancie a finesy. Chuť je výborne navrstvená s postupne sa striedajúcimi ovocno-herbálnymi tónmi. Víno je perfektne štruktúrované a záver je priam nekončiaci s dostatkom sviežosti, ktorú elegantne vyvažujú taníny.

2. Blaufränkisch Bambule!, Judith Beck, 2018

Táto rakúska Frankovka má rubínovočervenú farbu s tmavým stredom a intenzívnu ovocnú aromatiku s nádychom čerstvo podrvených čučoriedok doplnených prezretými brusnicami a čerešňovým dozvukom. Chuti dominuje veľmi svieža kyselinka s pikantným nádychom a pekne zapracovanými hladkými tanínmi. V pohári sa postupne pekne otvára a uvoľňuje vrstvu za vrstvou.

3. Frankovka modrá, Bott Frigyes

Víno má jasnú až karmínovú farbu s intenzívnymi odleskami. V aromatike zaujme povznášajúca ľahká vôňa čerešní, višní a malín jemne doplnená neutrálnym drevitým záverom. Chuť je intenzívne ovocná s veľmi sviežou kyselinkou a výraznou intenzitou. Celkový šťavnatý štýl príjemne dopĺňajú zrnitejšie taníny, ktoré dlho doznievajú na jazyku a zanechávajú ľahko zapamätateľný dojem.

Celé poradie a popisky si vieš pozrieť v novom Gurmáne na Slovensku. Objednaj si ho cez stránku.

Odporúčame tiež...


Warning: file_get_contents(/data/8/b/8b3d2d1e-3e5a-4ba6-853d-ba2f82db7b96/gurmannaslovensku.sk/web/wp-content/plugins//ajax-search-pro/img/svg/magnifiers/magn4.svg): Failed to open stream: No such file or directory in /data/8/b/8b3d2d1e-3e5a-4ba6-853d-ba2f82db7b96/gurmannaslovensku.sk/web/wp-content/plugins/ajax-search-pro-for-wordpress-live-search-plugin/includes/views/asp.shortcode.data.php on line 12
Generic filters
Exact matches only
Search in excerpt
Search in title
Search in content