Fine dinningové reštaurácie v Bratislave a okolí by sa dali spočítať na prstoch jednej ruky. O to viac náročných gurmánov poteší každý nový prírastok. Takým je reštaurácia ECK v Bratislavskej časti Devín, ktorá privíta svojich prvých hostí 14.decembra. Šéfkuchárom ECKu je Daniel Tilinger a jej majiteľom bankár, finančník ale aj vinár Patrik Tkáč.
Jedlo je túžba. Po dobrej chuti, lákavej vôni, či výnimočnom zážitku. Práve o tom bude jedlo v ECKu v Devíne. Názov dostala reštaurácia podľa pomenovania honu Gold Eck (z nemčiny Zlatý roh) na ktorom stojí a ktorý sa objavil už na mapách z 18. storočia. Dokonca sa nachádza aj na jeho rohu, takže iné meno by ani nemohlo viac vystihovať začiatok jej príbehu.
Devínska Kobyla, okolité vinohrady, fascinujúca zrúcanina hradu Devín či sútok Moravy a Dunaja. Ťažko by sme hľadali miesto, ktoré by malo takúto bohatú ponuku výhľadov a čarovných západov slnka. Ďaleko viac však ponúka reštaurácia vo svojej kuchyni pod vedením šéfkuchára Daniela Tilingera. Je to prvá slovenská reštaurácia, ktorú povedie.
Skúsenosti však zbieral takmer desiatku rokov v zahraničí v michelinských reštauráciách a učil sa od kuchárskych majstrov. „Najviac mi učaroval Londýn s obrovskou ponukou reštaurácií a neskôr to bolo Rakúsko, kde majú požiadavky na kvalitné jedlo a top servis hostia už v DNA. Po tomto všetkom však prišla chvíľa, že som sa vrátil. Na Slovensku je čoraz viac hostí, ktorí majú radi dobré jedlo a veľmi dobre sa orientujú vo výbere reštaurácií“, vysvetľuje svoje rozhodnutie prísť späť. Koncept reštaurácie ECK sa rodil takmer 3,5 roka a je tu premyslený skutočne každý detail.
Kľúčovým hráčom v kuchyni bude otvorený oheň, na ktorom sa bude pripravovať jedlo priamo pred očami hostí. Na ich tanier sa dostanú predovšetkým lokálne suroviny, ktoré však nie sú striktne viazané na hranice štátov. „Devín sa nachádza v blízkosti Rakúska, Maďarska a Čiech. Naše kultúry a kuchyne mali predovšetkým rovnaké podnebiu a pôdu. Okrem iného je dnes veľmi ťažké určiť, ktorá ingrediencia patrí do tej ktorej kuchyne“, objasňuje Daniel pojem regiónu a koreňov, ktorým dali v ECKu nový dych. Dôraz na detail, rešpekt a úcta k prirodzenej chuti budú poznávacími znameniami menu.
Hostia sa môžu tešiť na zážitkové, 7 chodové degustačné menu, ktoré sa bude meniť niekoľkokrát do roka podľa sezónnosti a dostupnosti surovín. „K dobrému jedlu patrí prirodzene aj skvelé víno, ktoré dokáže jeho chuť zvýrazniť a umocniť. Preto je dôležitou súčasťou menu aj párovanie s vínami“, pokračuje Daniel Tilinger.
Práve na tom si dali v reštaurácii záležať. Jej vínna pivnica obsahuje viac ako 8000 fliaš z celého sveta. O vína je tu postarané skutočne precízne. Vo vinotéke je udržiavaná konštantná teplota 15,5°C a vlhkosť 65%. Vína sú uložené v horizontálnej polohe a slnečné svetlo tam neprenikne. Vo vínnej karte nájdete predovšetkým malých, butikových výrobcov. „Vína sme vyberali precízne. Hostia u nás ochutnajú fľašky, ktoré ešte na Slovensku nie sú“, pokračuje Peter Lunter, hlavný sommelier reštaurácie ECK. Ten rovnako ako Daniel Tilinger zbieral svoje skúsenosti v michelinských reštauráciách v zahraničí.
Okrem nádherného okolia a výnimočného gastronomického zážitku sa môžete tešiť aj na súhru ďalších malých detailov. Svojim kúskom prispeli slovenskí majstri dreva, porcelánu, kovu či výtvarného umenia. „Krásu sveta by sme mali vnímať cez všetky zmysly. Preto chceme, aby naši hostia mali skutočný pôžitok nielen z jedla, ale aj obrazu, sochy či prestierania“, dodáva Daniel Tilinger.
Reštaurácia má 34 miest a hostia môžu využiť aj samostatný salónik, kde sa nikým nerušená zmestí skupina 10 ľudí. Cena degustačného menu je 90 EUR na osobu, k tomu si môžu hostia vybrať párovanie so svetovými vínami (75 EUR na osobu), s lokálnymi vínami (50 EUR na osobu) alebo nealkoholické párovanie (40 EURna osobu).
ECK je určený primárne dospelým hosťom, len veľmi málo detí by zvládlo večeru, ktorá by trvala približne 3 hodiny. Práve toľko času je potrebného na vychutnanie si všetkých chutí a vôní v podaní skvelého tímu.
Na Slovensku je čoraz rozšírenejší koncept reštaurácií fungujúcich len na rezervácie. To isté platí aj o ECKu. Otvorené bude od stredy do soboty, len vo večerných hodinách a bez vopred rezervovaného miesta sa tu jednoducho nenajete. „Ak si hostia spravia rezerváciu, kuchyňa a servis o nich vedia a dokážu sa o nich patrične postarať. Nemôžete mať zvládnutých množstvo malých detailov, ak neviete, koľko ľudí bude večer v reštaurácii. O kvalitu prichádza predovšetkým hosť“, vysvetľuje Daniel Tilinger význam rezervácií, ktoré sú slovenskou Achillovou pätou, aj keď sa to už výrazne lepší.
Slovenská gastroscéna na konci roku opäť ožíva a to je dôkaz, že nielen domáci hostia majú o jednu možnosť viac, kam sa môžu vybrať za unikátnym jedlom a vínom.