Popoludňajší čaj, či Afternoon Tea je starou britskou tradíciou, ktorá má korene už v 19. storočí. O tom ako vznikol, existuje veľa dohadov. Hovorí sa však, že je za ním Anna Maria Stanhope, ktorá v roku 1840 ako prvá dostala nápad ako servírovať čaj popoludní. Počas popoludňajšej únavy požiadala svoje služobníctvo, aby jej pripravili čaj a k tomu niečo sladké na jedenie. Neskôr začala pozývať svojich priateľov, aby sa k nej pripojili. Krátko nato už celá vtedajšia spoločnosť popíjala čaj popoludní a občerstvovala sa sendvičmi. Tento rituál čaju o piatej sa čoskoro rozšíril aj u jej hostí. Tento spoločenský rituál sa traduje až dodnes a je zaujímavý tým, že má svoje presné pravidlá.
Tradičný popoludňajší čaj sa skladá z troch chodov. Prvý chod je vždy slaný a tvoria ho sendviče – od vajíčkového, uhorkového až po lososové tramezzini. Druhý chod je zložený z tradičného anglického pečiva scones, ktoré môže byť klasické a tiež ovocné.
K pečivu sa v Anglicku vždy podáva tzv. pečená šľahačka – clotted cream a domáci džem. Ďalšia dobrota, ktorá nemôže chýbať, je koláč Battenberg, ktorý sa taktiež nazýva domino alebo šachovnicový koláč. Posledný, tretí, chod sú minikoláčiky, ako napríklad punčový rez, minipavlovky a makrónky.
V mnohých svetových luxusných hoteloch zase podávajú poobede tzv. High Tea, ktorý má inú históriu ako Afternoon Tea, ale servírované jedlá sú podobné. To, čo je v Británii označované za Afternoon Tea inde na svete volajú High Tea a zaujímavé je, že Briti v tomto dokonca kapitulovali. Najpopulárnejší Afternoon Tea, ktorý sa podáva v hoteli Ritz propagujú zahraničným turistom ako High Tea in London.
Za noblesou Čaju o piatej, či High Tea však netreba cestovať do Londýna, stačí do bratislavského hotela Devín. Nedávno ho začali ponúkať každú nedeľu v priestoroch Café Devín a to od 14:00 do 18:00. Takže napríklad nedeľnú vychádzku popri Dunaji možno zakončiť nie v shopping centre, ale takto štýlovo.
Set tvoria dva druhy čajov, vajíčkový sendič, sendvič so zaúdeným lososom a kôprom, uhorkový sandvič , tradičné scones (klasické a ovocné), clotted cream, domáci džem, battenberg koláč, domáci punčový rez, mini pavlovky a makrónky.