Magazín o skvelom jedle, víne a cestovaní

Čo jedia atléti na letných olympijských hrách v Paríži?

V olympijskej dedine v Paríži otvorila svoje brány najväčšia reštaurácia na svete. Každý deň sa tu podáva okolo 15 000 jedál pre športovcov z 206 krajín.

Paríž hostí nielen veľké športové podujatie, ale aj špičkovú kulinársku výzvu. Okrem športovcov stoja pred organizátormi aj ambiciózna úloha: každý deň musia zabezpečiť približne 15 000 ľuďom z celého sveta jedlá, ktoré spĺňajú športové požiadavky aj kultúrne preferencie. Olympijská dedina, ktorá sídli v bývalom filmovom štúdiu v Saint-Denis, pojme v najbližších týždňoch približne 10 500 športovcov z celkovo 206 krajín. K nim sa pridajú pracovníci tímu a funkcionári.

Počas tohto obdobia bude v Paríži aj najväčšia svetová reštaurácia s 3 200 miestami na sedenie, ktorá poskytne okolo 40 000 jedál denne. Tím 200 zamestnancov pripraví cez 500 receptov. Používajú sa miestne a sezónne suroviny, pričom približne 80 % produktov pochádza z Francúzska a okolia. Zemiaky napríklad dodáva farma vzdialená necelých 30 kilometrov od olympijskej dediny. Okrem medzinárodných, francúzskych, ázijských, afrických a karibských možností je tu aj halal stanica, ako ukazuje vo svojom videu austrálska boxerka Tina Rahimi na TikTok. Asi 40 percent jedál je vegetariánskych.

Kuchári z celého sveta

Za toto majstrovské logistické dielo je zodpovedná francúzska spoločnosť Sodexo Group, ktorá sa špecializuje na catering, spoločné stravovanie a facility management na celom svete. Do olympijskej dediny bolo vyslaných dvadsať jej kuchárov z celého sveta. Carole Galissant, odborníčka na výživu v Sodexo Live, vysvetlila v rozhovore pre New York Times, ako koordinovala s odborníkmi na výživu delegácií, aby zohľadnili špeciálne potreby športovcov. Kórejské delegácie chceli kimchi, japonské miso. Niektoré požiadavky, ako napríklad pasion fruit z Karibiku, nebolo možné splniť kvôli nariadeniam o udržateľnosti, pretože dovoz leteckou nákladnou dopravou je zakázaný. „Výzvou je zosúladiť francúzsku kuchyňu so špeciálnymi nutričnými potrebami športovcov,“ vysvetľuje Galissant pre medzinárodný denník.

Zapojili sa aj michelínske hviezdy

Malé zameranie však bude samozrejme aj na kulinárske špeciality hostiteľskej krajiny. Traja špičkoví šéfkuchári z renomovaných francúzskych reštaurácií – Akrame Benallal, Amandine Chaignot a Alexandre Mazzia – budú po ruke pri príprave jedál, ako sú kokosové bôby s petržlenovou zmrzlinou a chrumkavé hríbové krokety. Nebudú chýbať syrové taniere a francúzske maslo. Riad sa bude podávať na francúzskom porceláne a bude sa čistiť aj v troch obrovských umývačkách riadu postavených špeciálne pre hry. Nie všetci športovci si ale budú môcť užiť olympijskú dedinu v Paríži. Nemecký jazdecký tím bude napríklad bývať v centrále spoločnosti Lidl France, ktorá sa nachádza v blízkosti paláca Versailles, kde sa budú preteky konať v záhrade. Ďalší športovci, ako napríklad námorníci, sú ubytovaní v Marseille na juhu Francúzska s výhľadom na more, palmy a hory.

Alternatívne ubytovanie aj na Tahiti

Najveľkolepejšie ubytovanie je však pre 48 surfistov, ktorí musia v porovnaní s Parížom znášať aj 12-hodinový časový posun: ubytujú sa pri ostrove Tahiti, najväčšom ostrove Francúzskej Polynézie. Jediný hotel v malej dedinke Teahupo’o je momentálne v rekonštrukcii. Športovci sa však rovnako tešia aj z náhradného ubytovania, výletnej lode; Fotky a videá nájdete na Instagrame a iných sociálnych sieťach.

Odporúčame tiež...


Warning: file_get_contents(/data/8/b/8b3d2d1e-3e5a-4ba6-853d-ba2f82db7b96/gurmannaslovensku.sk/web/wp-content/plugins//ajax-search-pro/img/svg/magnifiers/magn4.svg): Failed to open stream: No such file or directory in /data/8/b/8b3d2d1e-3e5a-4ba6-853d-ba2f82db7b96/gurmannaslovensku.sk/web/wp-content/plugins/ajax-search-pro-for-wordpress-live-search-plugin/includes/views/asp.shortcode.data.php on line 12
Generic filters
Exact matches only
Search in excerpt
Search in title
Search in content