Otváracia večera BGD sa uskutočnila včera 17.októbra v reštaurácii Pri Mlyne v Lozorne a festival bude pokračovať až do 26.októbra.
O výborný večer plný chutí a príjemných zážitkov sa postaral domáci tím na čele so šéfkuchárom Matejom Vilémom. Ako hosťa si pozvali známeho rakúskeho šéfkuchára a najmladšieho držiteľa michelinskej hviezdy v Rakúsku – Maxa Stiegla. Ten je so svojou reštauráciou Gut Purbach známy ako kuchár, ktorý do svojho menu zaraďuje aj recepty z minulosti a prezentuje ich v modernom šate. Jeho charakteristickým štýlom je spracovať čo možno najviac z každého zvieraťa či potraviny.
Max Stiegl a Matej Vilém
Tak vyzeralo aj včerajšie menu. Začalo sa sviežou syrovou penou s hruškou sprevádzanou Proseccom Superiore Bianchin Asolo Brut. Ďalším chodom sa už predviedol Max Stiegl s bravčovými ušami na spôsob tlačenky, ktoré boli veľmi jemné a delikátne a k tomu výborný čerstvý chlebík a pena s redkvičkou. Prekvapivo chutné. ďalším chodom bola zaúdená cvikla s cmarom a čerešňovým dresingom. Tu dominovali zemité chute osviežené čerešňou – bolo to veľmi dobré.
Ikonický chod reštaurácie Gut Purbach nesmel chýbať. A tým je Panónske Halászlé v krémovej forme so zubáčom, slaninovým podtónom, jemnými plátkami kapusty, čiernou šošovicou beluga a šafranom. Asi väčšina hostí sa tešila na hlavný mäsitý chod, ktorým bol jeleň sous vide silnou omáčkou z demi glace a borievok a jemný tatarák z jelenej sviečkovej. Sladkou bodkou na záver bola pavlova plnená gaštanovým semifredom s vaječným likérom. Bolo to dosť sladké, ale prečo nie, veď to bol dezert 🙂 K jedlám nám ponúkol someliér Marek Hôlka vínny pairing a pre šoférov tu bola ponuka na nealko párovanie. Všetko vybraté tak, aby podporilo chute servírovaných jedál.
Gurmán na Slovensku sa che poďakovať za pozvanie a za možnosť prezentovať otváraciu večeru BGD práve v reštaurácii Pri Mlyne.
Bratislavských gurmánskych dní sa môžete zúčastniť všetci až do 26.októbra.
Stačí si na stránke http://www.BratislavskeGurmanskeDni.sk stiahnuť ZADARMO Gurmán pas, uložiť si ho v mobile a s ním navštevovať všetky festivalové reštaurácie, kaviarne a vinotéky, ktoré vám poskytnú na ich menu zľavy a rôzne bonusy. Celý bohatý program a sprievodné akcie BGD si pozrite na stránke festivalu.