Týždeň gurmánskych zážitkov v Bratislave
sa skončil minulý týždeň a ich prvý ročník ponúkol okrem možnosti degustovať festivalové menu vo vybraných reštauráciách, kaviarňach a vinotékach aj 8 zaujímavých podujatí počas 7 dní ich trvania. Organizátorom festivalu bol bedeker Gurmán na Slovensku, ktorý chce týmto festivalom nadviazať na historicky veľmi úspešné open air festivaly: Košice Gurmán Fest a Bratislava Gurmán Fest. Tieto organizoval v oboch mestách 10 rokov a stali sa ikonickými gurmánskymi festivalmi s každoročnou návštevnosťou 10 000 hostí prezentujúc najlepšie reštaurácie, šéfkuchárov, vinárov či farmárov Slovenska.
1 z chodov v reštaurácii ECK Z kurzu varenia Prešporská kuchyňa
Ako vlastne fungovali Bratislavské gurmánske dni?
Organizátor vybral zaujímavé reštaurácie, kaviarne a vinotéky a tie pripravili pre hostí špeciálne festivalové menu a degustácie. Toto menu bolo v ponuke počas sedem dní trvania festivalu a hostia si mohli na tieto degustácie zakúpiť Gurmán pas za symbolických 5,- euro, ktorý im poskytol zvýhodnenú cenu na tieto menu od 10-15% s platnosťou pre 2 osoby. Takže ak sa dvojica vybrala počas týždňa na jeden obed, jednu večeru a na jednu degustáciu čo popoludňajšiu kávičku, tak vedeli s Gurmán pasom ušetriť spoločne až do 25,- euro !
Gurmán pasy sa dali kúpiť online, alebo aj v Info stane na Hviezdoslavovom námestí, kde mohli hostia ochutnaj aj festivalový welcome drink nealko GinTonic Warner´s,, kávu od bratislavskej pražiarne Pressoburg, osviežiť sa proseccom a primitivom od dovozcu Slowin alebo si pozrieť a vyskúšať novú KIA Sportage od spoločnosti SlovaKIA.
Kaštieľ Pálffy, Svätý Jur – BGD menu
Zapojilo sa 12 reštaurácií, 8 kaviarní a 6 vinoték
Reštaurácie :UFO, ECK, BISTRONOMY, Brasserie La Marine, THeMA reštaurácia, Cozy Coza, Dolnozemská krčma, Towers Steak a salad restaurant, Zylinder, Reštaurácia pri kaplnke – Vajnory, Palatín reštaurácia Sv.Jur, Rous bistro, Bistric
Kaviarne: Enjoy bistro, Lot Coffee, black., LAMPY – culture & club & coffee, Volavka, Triple five Roasters, Goriffee, Monsters Cafe and Bar
Vinotéky: Portofino Winebar & Pasta, Vínimka by Provino, Wine bar & tapas Provino, Vinotéka Mäd, Národný salón vín, Vinotéka pri Modrom kostolíku
Reštaurácia ECK, vinotéka
Festival slávnostne otvorili v reštaurácii UFO, kde pripravili šéfkuchár z UFA – Jozef Masarovič ocenený 3 Zlatými vidlička spoločne s Ištvánom Pestim z Platán Maďarsko 2 micheliny, 8chodovú večeru párovaný so slovenskými vínami. Festival pokračoval v ďalšie dni degustáciou v Národnom salóne vín, degustáciami v Info stane v centre mesta, špeciálnym kurzom varenia v prestížnej Škole varenia vo Svätom Jure na tému “Prešporská kuchyňa”, každodennými sprievodcovskými okruhmi po Bratislave s témou: gastronómia starého Prešporka, zakončených pohárom prosecca, súťaž o “Korunovačný dezert Bratislavy” pre rok 2024 pod porotcovskou taktovkou známej cukrárky Jozefíny Zaukolcovej a za podpory Bratislava tourist board a Čokoládovej akadémie. Zakončenie festivalo bolo skutočne veľkolepé, konalo sa v reštaurácii roka 2023 a ocenenej 2 Zlatými vidličkami od Gurmána na Slovensku, v reštaurácii ECK. Večera mala názov ” Only invitation”, pozostávala z 5 chodového menu Chefa Daniela Tilingera a z úžasných 5 svetových vín vybraných somelierom Petrom Lunterom.
Škola varenia, Kurz Prešporskej kuchyne s Tomášom Zapletalom
Prvý ročník festivalu sa vydaril a už teraz sa môžeme tešiť na ten nasledujúci v roku 2024.