Magazín o skvelom jedle, víne a cestovaní

Ako (NE)MOTIVOVAŤ ľudi k očkovaniu.

Prečo vlastne zatvárame opäť väčšinu Slovenskej gastronómie? A kde sa vytratil zdravý sedliacky rozum?

Možno si veľa ľudí myslí, že nadpis článku nemá nič spoločné s gastronómiou, ale nie je tomu tak. Práve naopak, súvisí veľmi vážne.  A tým spojivkom je tak nepopulárny COVID semafor ovplývajúci množstvom farieb až  po vražednú čiernu.  Pretože ak sa daný región dostane do čiernej – tak reštaurácie musia zavrieť prevádzku alebo vydávať cez okienko na čo nie je 80% reštaurácií Slovenska prispôsobených a ani im nedáva zmysel takto fungovať. Práve zatváraním/obmedzovaním svojej podnikateľskej aktivity sú už znechutený, pretože robiť tretí reštart svojich prevádzok v priebehu 2 rokov je absurdné! Nielenže prišli o kvalitný personál, ale reštartovať gastroprevádzku to nie je ako otvoriť obchod s topánkami. Znovu musíte reštartovať dodávateľov, znova zabehnúť systém chodu prevádzky, znovu naučiť nový personál vašim kvalitným službám a zručnostiam – a to nejde za 1-2 dni. Nebavíme sa o streetfoodových burgrových a hotdogových stánkoch, ale o serióznych reštauráciách.

Verím, že semafor pripravovali odborníci na pandemické opatrenia či vírusové choroby, čo ja určite nie som. Ale zjavne je pripravený od stola bez prihliadnutia na reálne životné potreby a fungovanie spoločnosti. Nehovoriac o obmedzeniach pre vybrané skupiny podnikateľskej alebo kultúrnej sféry. Kto vybral práve tieto oblasti a na základe čoho je mi stále veľkou záhadou.

NE MOTIVÁCIOU očkovať sa je podľa mňa práve skutočnosť, že zaočkovaní ľudia z najtmavších farieb semafora sú vlastne rukojemníkmi skupiny od 50 rokov vyššie, pretože toto kritérium si niekto vybral! V čiernych oblastiach kde je menej ako 50% zaočkovaných v tejto vekovej kategórii si potom zaočkovaní nemôžu ísť sadnúť do reštaurácií ani využívať iné služby.

Nechcem iba kritizovať, ale ponúkam aj riešenie, ktoré už dlhodobo prezentujú všetky iniciatívy ako aj novovzniknutá Aliancia Slovenskej gastronómie, ktorá zjednotila viaceré iniciatívy na podporu Gastra a Cestovného ruchu. Jednoduchým riešením by bolo, keby aj v čiernych okresoch mohli ostať gastro prevádzky a aj iné služby otvorené, ale prijímali by iba hostí očkovaných a s platným PCR testom do 48 hodín. Samozrejme, že je to určitá diskriminácia. Ale majitelia prevádzok sa nebránia tomu aby to takto fungovalo. Veď práve takto by boli tí neočkovaní motivovaní sa zaočkovať. Aby mohli aj oni využívať tieto služby, aby aj oni mohli ísť do svojej obľúbenej reštaurácie či ku kaderníčke alebo aj do toho fitka.

Veď keď môžu očkovaní chodiť do roboty, do školy, môžu sa voziť v MHD – tak jednoduchým sedliackym rozumom mi vychádza, že môžu chodiť aj do reštaurácie! Keďže sú asi všetci zdraví alebo imúnny. Tak to aspoň ako dôvod uvádza štát. Takže sa pripájam aj ja k výzve Aliancie Slovenskej Gastronómie: Pozmeňme semafor tak, aby v čiernej farbe ostali otvorené VŠETKY prevádzky so vstupom iba pre očkovaných a PCR 48 hod. Takto to je aj okolitých štátoch a nikto s tým nemá problém.

Tak čo vy na to pán premiér Heger? A čo vy, pán hlavný hygienik MUDr. Ján Mikas ?

Odporúčame tiež...


Warning: file_get_contents(/data/8/b/8b3d2d1e-3e5a-4ba6-853d-ba2f82db7b96/gurmannaslovensku.sk/web/wp-content/plugins//ajax-search-pro/img/svg/magnifiers/magn4.svg): Failed to open stream: No such file or directory in /data/8/b/8b3d2d1e-3e5a-4ba6-853d-ba2f82db7b96/gurmannaslovensku.sk/web/wp-content/plugins/ajax-search-pro-for-wordpress-live-search-plugin/includes/views/asp.shortcode.data.php on line 12
Generic filters
Exact matches only
Search in excerpt
Search in title
Search in content