Záver roka je aj obdobím stretávania sa a vzájomných návštev, či už ide o rodinu alebo o známych. K tomu patrí aj dobré jedlo a víno. Ako vybrať to správne? Párovanie jedla a vína je celá veda, hoci na druhej strane sa nedá nesúhlasiť aj s tvrdením, že najlepším vodítkom je vaša vlastná chuť a každý ju má inú. Napriek tomu sa osvedčili niektoré klasické kombinácie.
Napríklad platí, že je dobré keď je jedlo a víno z toho istého regiónu, takže pokiaľ doma navaríte „našu“ alebo ak chcete stredoeurópsku klasiku, najlepšie je vybrať k nej aj vina z našich končín.
Ak budete naopak servírovať nejakú exotiku, napríklad čínsku či thajskú kuchyňu, k nim sa podľa somelierov hodia alsaský Gewürztraminer ale aj Rizling rýnsky.
Druhou zásadou je, že k ľahkým jedlám treba servírovať ľahké vína, k ťažším tie s vyššim obsahom alkoholu. Pri dezertoch platí jednoduché pravidlo: vhodné víno by malo byť aspoň také sladké ako dezert.
Existujú aj pravidlá, čo sa k sebe nehodí – napríkla k sladkým jedlám by sa nemal podávať Rizling rýnsky. Víno v tejto kombinácii chutí kyslejšie. Ani soľ a triesloviny sa k sebe príliš nehodia. Preto by ste si k silnému syru, ako je napríklad rokfort, nemali nevyhnutne vyberať ťažké bordeaux.
Tu je niekoľko príkladov
Svetlá hydina a bravčové mäso
K bielemu hydinovému mäsu, ako je kuracie alebo morčacie mäso, ako aj k bravčovému mäsu sa hodia svieže až kvetinové, aromatické biele vína ako Rizling rýnsky, Sauvignon Blanc alebo Chardonnay. K bielemu mäsu sa však hodia aj zamatovo jemné červené vína s bobuľovou chuťou, ako napríklad Pinot Noir alebo Rioja.
Steaky a pečené hovädzie mäso
Šťavnatý steak alebo hovädzia pečienka, k ním sú výborné šťavnaté, ovocné až intenzívne červené vína s podtónmi čiernych ríbezlí, ako napríklad Merlot z Čile, kalifornský Zinfandel alebo Cabernet Sauvignon.
Tmavé mäso s omáčkou
K mäsovým roládam a pečenému mäsu so šťavou sa hodia zamatové červené vína ako napríklad Pinot Noir, Rulandské modré alebo španielske Rioja a Navarra.
Kačica, hus a divina
Výrazné chute kačacieho mäsa, husaciny a diviny najlepšie podčiarknu červené vína s bobuľovými a čokoládovými tónmi, ako napríklad austrálsky Shiraz alebo Zinfandel z Kalifornie.
Grilované a pečené ryby
Ku grilovanému a pečenému lososovi a tuniakovi sa hodí Chardonnay s pikantnými nuansami.
Morské plody
Ku krevetám, mušliam & spol. sa hodia svieže biele vína ako Rizling rýnsky, Pinot Grigio alebo Sauvignon Blanc. Tiež ich možno kombinovať aj jemnými červenými vínami s ovocnými tónmi ako napríklad ľahkým Rulandským modrým alebo španielskou Riojou.
Thajské a čínske jedlá
S ázijskou kuchyňou sa najlepšie kombinujú aromatické biele vína s intenzívnou vôňou. Medzi ne patria alsaský Gewürztraminer alebo u nás už pomaly zabudnutý Müller-Thurgau.
Špagety, lasagne a pizza
Ku klasickým talianskym jedlám sa hodia typické talianske červené vína ako Chianti, Barbera, Barolo alebo Sangiovese. Ale tiež červené vína s nižším obsahom trieslovín s ovocnými nuansami ako Merlot alebo Beaujolais.
Zelenina a citrusy
Jedlá s prevažne kyslou chuťou, kde dominujú citrusové plody alebo paradajky, najlepšie ladia s kyslým vínom, ako je Rizling rýnsky alebo Sauvignon Blanc. K sladkej zelenine ako je varená mrkva sa hodia zrelé, okrúhle vína, ako napríklad Chardonnay, ktoré dozrievalo v dubových sudoch.