10. ročník Zimného festivalu jedla sa podarilo zorganizovať prvýkrát po pandémii v riadnych podmienkach. Od 15. januára do 26. februára sme opäť mali možnosť ochutnať špeciálne menu v najzaujímavejších reštauráciách Slovenska, ktoré pre nás vybral prestížny bedeker Gurmán na Slovensku.
A bolo ich rekordných 40!
Covid nás obmedzil nielen v možnosti chodiť do našich obľúbených reštaurácií a stretávať sa s priateľmi, ale tiež vážne poškodil celé odvetvie serióznej gastronómie a cestovného ruchu. Následky cítime doteraz. Aj napriek ťažkej dobe a množstvu problémov sa rozhodlo 40 reštaurácií zúčastniť a ponúknuť gurmánskym hosťom svoju zážitkovú gastronómiu. Nešlo o rekord za každú cenu, ale skôr o snahu všetkých zainteresovaných znovu sa nakopnúť. Hostia a verní fanúšikovia festivalu a zážitkovej gastronómie to ocenili a chválili si ponuku bohatých menu festivalových reštaurácií.
Áčko Šurany a Chateau Belene
10. ročník bol rekordný
Nárast rezervácií bol o 18 % viac oproti doteraz najúspešnejšiemu roku 2020. Zúčastnilo sa 7 620 hostí a cez rezervačný systém bolo urobených ZFJ 3 540 rezervácií. „Veľká vďaka patrí všetkým reštauráciám, ako aj hosťom festivalu, že si udržali zdravý rozum a najmä chuť na kvalitnú gastronómiu, a navzájom sa takto podporili. Úžasné bolo aj to, že nás v tom nenechali ani dodávatelia produktov pre gastro – spoločnosť KON-RAD, spol. s r. o., ako hlavný partner ZFJ festival podporil cez svoje značkySan Pellegrino a Champagne Laurent-Perrier.Vďaka patrí aj mediálnym partnerom, ktorí nám ponúkli v rámci pomoci aj mediálny priestor navyše,“ hovorí riaditeľ festivalu Radoslav Nackin. Hlavnými mediálnymi partnermi boli Fun Rádio a RTVS. Ďalšími partnermi boli Hotelier, Gastro, InBA, InBar & Restaurant, Menučka a Hotelovo.
Potešujúce je, že sa zapojili aj menšie reštaurácie z menších miest či novoetablované prevádzky. To zvýšilo nielen záujem o festival, ale aj povedomie o týchto reštauráciách u hostí z celého Slovenska. Takými boli Semillon Vráble, Sushi-YA food atelier Rovinka, Lokal Bistro Dunajská Streda, Olivia’s a Sushihanil zo Žiliny, MenJu a Bubbles z Bratislavy, Koliba na Vršku Bytča, Áčko Šurany, Wakizashi Topoľčany.
BUBBLES a MenJu z Bratislava
Podľa organizátora sa stala:
Najobľúbenejším festivalovým menu bola ponuka reštaurácie Mlyn 108 z Modry.
Najviac rezervovaných menu mala reštaurácia UFO watch.taste.groove z Bratislavy.
Najviac rezervovaných menu z mimobratislavských prevádzok mal Lovecký zámoček Antonstál.
Najviac rezervovaných menu na východnom Slovenskumala Poetika Prešov.
Jolly Jockerom bola tentoraz rakúska TOP reštaurácia TRIAD – jej ponuka až šesťchodového vynikajúceho menu v hodnote 110 eur bola skôr sponzorským darom hosťom zo Slovenska.
Menu, ktoré najviac prekvapili nezvyčajnou chuťovou variáciou a výborným vyladením boli tento rok dve – OhniskO Košice a bratislavská reštaurácia Bistronomy, ktorá ponúkla prvé festivalové vegetariánske menu.
Z kuchárov na Zimnom festivale jedla 2023 najviac prekvapili Roman Borovský z reštaurácie Semillon Vráblea Andrej Turček z reštaurácie Bubbles – Ponton Bratislava.
Wakizashi Topoľčany a TRIAD Rakúsko
Podľa ohlasov a recenzií hostí festivalu sa najobľúbenejšími jedlami ZFJ 2023 stali:
Chute regiónov:
- Tekvicové velouté, rybie tofu, fermentovaná tekvica, čierny cesnak UFO watch.taste.groove. Bratislava
- Kačacie prsia so zelerovým pyré, zľahka zaúdené čerešňovými pilinami Afrodita Čereňany
- Jahňací chrbát, syr, mišpuľa, kvaka a šalotka Áčko Šurany
Ikonické jedlo:
- Vyprážaný syr s čiernou zimnou hľuzovkou Bistronomy Bratislava
- Králik – mrkva – zemiak Semillon Vráble
- Marinovaný pstruh z ekofarmy s marinovanými kvetmi tatranskej bazy s kôprom a v soli naloženou uhorkou Doma u nás Poprad
- Kuchárova voľba:
- Nakladané prepeličie vajíčko v balzamicu s krémom z bielej špargle, so šunkovým a špargľovým želé a s kaviárom z hľuzoviek Mlyn 108 Modra
- Parfrait z kozieho syra, lieskový krokant, espuma z údených sliviek, chlebový čips s perníkovým korením Poetika Prešov
- Bravčový bok, krvavnica, jablká, zelerové pyré, kapustový mering TERRA Jasová
Mlyn 108 Modra a UFO Bratislava
Nováčikom festivalu sa stala jednoznačne reštaurácia Semillon Vráble vedená šéfkuchárom Romanom Borovským, ktorá zaujala skoro 350 hostí.
Festivalovým dezertom 2023 je podľa voľby hostí tento rok:
- Detská krupica – nezabudnuteľná chuť detstva podľa šéfkuchárov: Martin Korbelič a Tomáš Sika MenJu Bratislava
ZFJ pre vás zorganizoval bedeker Gurmán na Slovensku – lifestylový magazín pre gurmánov a bedeker najlepších reštaurácií Slovenska
Foto: reštaurácie ZFJ a Gurmán na Slovensku