Rakúšania sú známi tým, že vedia urobiť atrakciu a špecialitu z vecí, ktoré by nás ani nenapadli, sú jednoducho majstri marketingu.
Takže asi ani neprekvapí, že v južnom Burgenlande urobili ťahák z – čuduj sa svete, zo samoroďáku. Z hrozna, ktoré aj u nás rástlo, alebo rastie v dedinských dvoroch, niekde sa z neho robí víno pre vlastnú potrebu, ale nikoho by ani nenapadlo, urobiť víno z z neho ťahákom pre turistov.
Nie tak v južnom Burgenlande – tu zo samoroďáku, presnejšie z hybridov Ripatella, Othello, Delaware a Elwira vyrábajú víno pod názvom Uhudler, ktoré sa stalo miestnou špecialitou a nedajú naň dopustiť. Keď sa pohybujete po tejto časti Rakúska, stretnete sa s ňou prakticky v každej vinotéke a Uhudler robí takmer každé vinárstvo v tejto oblasti. Buď ako tiché víno, alebo frizzante, ale robia sa aj „Uhudler“ marmelády, čokolády, či ovocné šťavy. Keď víno ochutnáte, niečo vám pripomína… A spomeniete si na starých rodičov na vidieku a ich dedinské dvory porastené viničom, z ktorého ste oberali sladko-kyslé bobule.
Odrody, z ktorých sa Uhudler vyrába, pochádzajú z Ameriky a vysadili ich tu po epidémii fyloxéry, ktorá zničila vtedajšie vinohrady. V 30. rokoch minulého storočia bolo ich pestovanie zakázané, lebo sa hovorilo, že víno z nich môže byť škodlivé, pretože obsahuje vysoký podiel metylalkoholu. Potom bolo dovolené vyrábať z nich víno len pre vlastnú spotrebu a v roku 1992 sa výroba a predaj Uhudlera znovu oficiálne povolila, dostal sa do rakúskeho vinárskeho zákona.
V súčasnosti sa vyrába a predáva v 26 dedinách južného Burgenlandu. Najznámejšie sú Heiligenbrunn, Eltendorf a Moschendorf. Keďže sa vyrába z hrozna, ktoré je veľmi odolné voči chorobám, potrebuje minimálnu chemickú ochranu, preto ho v Rakúsku propagujú ako čistý prírodný produkt. Aby sa víno mohlo predávať pod značkou Uhudler, musí spĺňať isté senzorické a chemické kritériá, tie sú kontrolované.
Aby sa pomohlo malým vinárstvam, ktoré nemajú prostriedky na marketing a propagáciu, vymyslelo mieste vinárske združenie pred niekoľkými rokmi na uhudler jednotné etikety s dominantným názvom a len malým názvom vinárstva. Postupne sa však ukázalo, že je to dvojsečná zbraň, lebo pod rovnakou etiketou sa skrývalo víno veľmi rozdielnej kvality. Keď niekto natrafil na horšie, stávalo sa, že na uhudler zanevrel. Preto sa väčšie vinárstva vracajú opäť k vlastným etiketám, aby sa odlíšili.
Uhudler môže byť z bielych odrôd, ale populárnejší je z modrých odrôd, ktorý je vo všetkých odtieňoch ružovej. Najcharakteristickejšia chuť je po lesných jahodách a čiernych ríbezliach.
A odkiaľ pochádza trochu zvláštny názov vína? Uhu je nemecké označenie pre sovu, takže uhudler je vlastne sovie víno. Miestni spomínajú, že názov vznikol v minulosti, keď chlapi z dedín chodili na oberačky a vo vinohradoch, kde hrozno spracúvali, aj spávali. A samozrejme koštovali. Keď po dvoch týždňoch prišli domov, ich ženy vyhodnotili, že pozerajú a vyzerajú ako sovy… narážali tak na tmavé kruhy pod očami a asi im nevadilo, že výr nič také nemá…V každom prípade, názov sa ujal a návštevu južného Burgenlandu si bez „sovieho vína“ ťažko predstaviť.