Vinárstvo Dr. Loosen, dobre známe svojimi vínami aj u nás, je baštou nemeckej kultúry rizlingu rýnskeho. Teraz sa pustili do výroby nealkoholických vín a výsledky ich snaženia určite potešia všetkých, kto by si rád dal napríklad víno k jedlu, ale momentálne kvôli šoférovaniu nemôže.
Moselský rizling má pri výrobe nealkoholických vín dva tromfy, ktoré má len málo iných vín: Od začiatku má mierny obsah alkoholu a primeranú kyslosť. Znamená to, že počas dealkoholizácie sa nemusí odstraňovať toľko alkoholu ako v prípade iných nealkoholických vín. Okrem toho prirodzená, vápencom ovplyvnená kyslosť rizlingu rýnskeho vyvažuje zložku, ktorá vo víne počas procesu výroby nevyhnutne nahrádza alkohol: sladkosť.
Ernst Loosen, ktorý spolu so svojím bratom Thomasom vyvinul bezalkoholové rizlingy pre magazín Falstaff na tému nealkoholické vína povedal: „Musím sa priznať, že som sa do vinárstva nepustil preto, aby som vyrábal víno bez alkoholu, ale nikdy som sa nebál inovácií alebo posúvania hranice. Keď sa do niečoho pustím, chcem, aby to bolo autentické, a preto sa zameriavame len na Rizling rýnsky. Som veľmi spokojný s Dr. Lo a dúfam, že naše úsilie môže zvýšiť povedomie o tom, že aj v tejto kategórii existujú prvotriedne vína“.
Región Moselle s chladnou klímou je preslávený rizlingmi s miernym obsahom alkoholu a živou kyselinkou, ktorá vyvažuje prirodzený zvyškový cukor. Z tohto pohľadu nie je krok k dealkoholizácii až taký veľký. Bežný aj šumivý Rizling rýnsky obsahuje 45 g/l zvyškového cukru, ktorý je však vyvážený prirodzenou kyselinkou a zvýrazňuje svieže tóny tropického ovocia v aróme a chuti.
Týmto vínam síce chýba alkohol, ale majú nepopierateľnú DNA rizlingu – a oproti bežne sladkým bezalkoholovým verziám sú o dosť ďalej. Sú sladké, ale zároveň svieže a stále chutia ako víno. Dr.Loosen vyrába nealkoholické víno tiché aj šumivé, cena v nemeckých e-shopoch okolo 9,50 EUR za tiché a 11,90 za šumivé víno.