Magazín o skvelom jedle, víne a cestovaní

Marcin Filipkiewicz – poľská kuchárska hviezda

Priekopník sezónneho degustačného menu v Poľsku predstaví svoje kulinárske umenie vo Vysokých Tatrách

V utorok 18.3 sa v Starej Lesnej stretnú na jednom mieste milovníci dvoch druhov umení. Umenie na tanieri predstaví známy poľský šéfkuchár Marcin Filipkiewicz a umenie na plátne odprezentuje uznávaný poľský maliar Waclaw Onak.

Marczin Filipkiewicz  bol 20 rokov šéfkuchárom v 5* hoteli s Michelinovskou hviezdou v Krakove, ktorý ako jeden z prvých v Poľsku zaviedol sezónne degustačné menu. Počas tohto obdobia si získal uznanie hostí aj gastronomického priemyslu a stal sa jedným z najvýznamnejších mien medzi poľskými šéfkuchármi. V roku 2017 získal ocenenie Prix au Chef de’lAvenir Akadémie gastronómie. Dvakrát bol nominovaný na ocenenie Gault&Millau Poľský šéfkuchár roka a získal titul Gault&Millau Juhopoľský šéfkuchár roka. Podieľal sa na vzniku knihy „Wykwintna Kuchnia Polska“, ktorá vyšla pod záštitou prezidentky Anny Komorowskej. Mal tú česť variť pre mnohé korunované hlavy, cirkevných hodnostárov, politikov a umelcov, vrátane pápeža Jána PavlaII, japonského cisára, kancelára Helmuta Kohla, Jacquesa Santera, Czesława Miłosza a Wisławy Szymborskej. Dnes ho môžete stretnúť v jeho vlastnej reštaurácii v Zakopanom a tiež na obrazovkách relácie Master Chef.

Spočiatku ho fascinovala francúzska a talianska kuchyňa. Poľská kuchyňa mu pripadala banálna. Ale časom zistil, že poľská kuchyňa, aj tá najtradičnejšia, sa dá prezentovať atraktívnym spôsobom. A práve tieto jedlá, tradičné a jednoduché, chce podávať v novej, elegantnej podobe bez toho, aby stratili svoju tradičnú chuť.

18.marca budete môcť zažiť jeho kuchyňu aj vy. Pripravil si pre hostí 7 chodové degustačné menu, kde základ tvoria suroviny poľskej kuchyne. Hostia si budú môcť pochutnať na pstruhu s horčicou z červenej repy a bylinkami, hubovej paštéte s topinamburom a poľskou hľuzovkou, či mäsom z perličky s horčicovým džemom a červenou kapustou.

„Poďme spoločne opäť objaviť poľskú kuchyňu. Žijeme v dobe, kedy veľa cestujeme, spoznávame nové kuchyne, kultúru. Každá krajina má svoje jedinečnosti, tradície, z ktorých vychádza a piliere na ktorých stojí aj dnešná moderná gastronómia. Poľsko je náš najbližší zahraničný sused, a preto sme sa rozhodli preniesť poľské umenie na tanieri k nám do hotela“, povedal Jozef Ivanič, riaditeľ hotela Lesná.

Počas večera bude hosťom k dispozícii aj výstava obrazov známeho poľského maliara Waclawa Onaka, ktorý vyštudoval Akadémiu výtvarných umení v Krakove. Svoje diela prezentoval na samostatných a kolektívnych výstavách v Poľsku i v zahraničí. Jeho obrazy sú v súkromných zbierkach v Belgicku, Nemecku, Francúzsku, Španielsku, Japonsku, Anglicku, Švédsku, USA, Brazílii, Austrálii a Poľsku.

Tieto dve zvučné mená v Poľsku sú garanciou kvality a umenie, ktoré predstavia vo Vysokých Tatrách bude zážitkom pre každého. Výstava obrazov bude predajná, čiže hostia si môžu získať okrem skvelého gastronomického zážitku aj umelecké dielo, ktoré im tento výnimočný večer bude pripomínať.

Odporúčame tiež...


Warning: file_get_contents(/data/8/b/8b3d2d1e-3e5a-4ba6-853d-ba2f82db7b96/gurmannaslovensku.sk/web/wp-content/plugins//ajax-search-pro/img/svg/magnifiers/magn4.svg): failed to open stream: No such file or directory in /data/8/b/8b3d2d1e-3e5a-4ba6-853d-ba2f82db7b96/gurmannaslovensku.sk/web/wp-content/plugins/ajax-search-pro-for-wordpress-live-search-plugin/includes/views/asp.shortcode.data.php on line 12
Generic filters
Exact matches only
Search in excerpt
Search in title
Search in content