o Slovinsku sa aj Chorvátsko dočkalo prvej „dvojhviezdičkovej“ reštaurácie. Sprievodca Michelin Chorvátsko 2024 prvýkrát udelili v krajine dve michelinské hviezdičky a to reštaurácii Agli Amici v Rovinji. Tú vedie dvojhviezdičkový šéfkuchár Emanuele Scarello, ktorý prevádzkuje aj dvojhviezdičkovú reštauráciu v Udine.
Reštauráciu v Rovinji otvoril len pred troma rokmi. Nachádza sa v areáli 5-hviezdičkového hotela Grand Park Hotel Rovinj s výhľadom na záliv a staré mesto Rovinj,
Šéfkuchár a Scarellova pravá ruka Simon De Lucca dáva hosťom na výber medzi pevninou a morom, pretože sa vo svojich menu sa zameriava na najlepšie produkty z vnútrozemia na jednej strane a na ryby a morské plody z Jadranu na strane druhej.
Hostia majú k dispoizícii tri degustačné menu: Jedno s klasickými jedlami z Godie pri Udine, kde sídli „materská“ reštaurácia, druhé s produktmi z Jadranského polostrova a tretie ako poctu Rovinju s rybami a morskými plodmi v centre pozornosti.
Udelenie dvoch hviezdičiek reštaurácii Agli Amici Rovinj je odrazom rýchleho rozvoja chorvátskej gastronómie. Čerstvé suroviny pochádzajúce z krajiny – od olivového oleja až po hľuzovky a morské plody, poskytujú chorvátskym šéfkuchárom ideálne podmienky na tvorbu jedál, ktoré majú miestne korene a zároveň sú inšpirované medzinárodnými zvyklosťami.
Špičkoví šéfkuchári, ako Emanuele Scarello a Simone De Lucca, ktorí do centra svojej tvorby stavajú miestne produkty, pomohli Chorvátsku dostať sa na medzinárodnú kulinársku mapu.