Magazín o skvelom jedle, víne a cestovaní

Najlepších 100 slovenských vín vystavia 1. októbra

18. ročník Národného salónu vín

Od 1. októbra budú môcť záujemci o slovenské vína ochutnať novú kolekciu Národného salónu vín.

Národný salón vín SR je najvyššia vinárska súťaž na Slovensku a jej výsledkom je vždy kolekcia 100 najlepších vín, ktoré budú tradične umiestnené v pivniciach Apponyiho paláca v Bratislave. Súťaží sa v rôznych kategóriách, no vždy ide o vína vyrobené výhradne zo slovenského hrozna.

Do Národného salónu vín SR sa v roku 2023 prihlásilo celkovo 60 vinárov a 440 vzoriek, z ktorých vybrali 100 najlepších. Aby sa víno do Salóna dostalo, muselo získať minimálne 85 bodov zo 100.

Aké sú vína v aktuálnom ročníku, ktorý bude k dispozícii od 1. októbra?

„Vidno výrazný posun k vyzretým vínam, zo starších ročníkov. Tie prinášajú stabilné a vysokokvalitné vína, ktoré môžu ešte ďalej vyzrievať a zlepšovať svoju kvalitu. Oplatí sa ich ochutnať teraz aj o niekoľko mesiacov,” skonštatoval Vladimír Mrva, prezident Zväzu vinohradníkov a vinárov SR.

V stovke má najvýraznejšie zastúpenie Víno Mrva & Stanko s 10 vínami a druhým najúspešnejším vinárstvom je Zámocké vinárstvo Pezinok s ôsmymi vínami. Čo sa týka vín, tak tesnú nadpolovičnú väčšinu majú biele vína, pár je ružových a zvyšokn červených.

Víťazi jednotlivých kategórií

Tiché vína suché biele: Víno Mrva & Stanko, Sauvignon, 2022

Tiché vína, polosladké a sladké, biele: Zámocké vinárstvo, Rizling Rýnsky 2022

Vína tiché červené suché: Víno Nichta, Cuvée 2018

Vína tokajské: Ostrožovič, spol. s r.o.,3-putňové, 2005

Vína prírodne sladké: Matyšák, s.r.o., Rizling rýnsky, 2022

Víno z certifikovaného ekologického hrozna: Karpatská perla, s.r.o.

Foto: FB Národného salónu vín

Odporúčame tiež...


Warning: file_get_contents(/data/8/b/8b3d2d1e-3e5a-4ba6-853d-ba2f82db7b96/gurmannaslovensku.sk/web/wp-content/plugins//ajax-search-pro/img/svg/magnifiers/magn4.svg): Failed to open stream: No such file or directory in /data/8/b/8b3d2d1e-3e5a-4ba6-853d-ba2f82db7b96/gurmannaslovensku.sk/web/wp-content/plugins/ajax-search-pro-for-wordpress-live-search-plugin/includes/views/asp.shortcode.data.php on line 12
Generic filters
Exact matches only
Search in excerpt
Search in title
Search in content