Chcete vedieť, ktoré to sú? Kto to prehlasuje? Kto ich určil?
Vždy keď počujem alebo čítam, že toto sú najlepšie reštaurácie v meste, alebo toto je najlepšia pizzeria, či kaviareň v meste, vždy si kladiem otázku: a kto to povedal? Kto ich určil?
Sledujem veľa kráť články rôznych médií či blogov o tom, ktoré reštaurácie by ste mali určite navštíviť, pretože sú najlepšie v tom ktorom meste, alebo dokonca najlepšie na Slovensku. Veľa krát netuším odkiaľ nabral autor informáciu, že práve ním prezentované sú ozaj tie naj naj. Veľa krát je to iba jeho osobný názor, alebo jeho emotívna skúsenosť, či ešte horšie – iba platená PR reklama. Dosť som vždy sklamaný ak daný názor prezentuje osoba alebo novinár, ktorý o gastronómii nič nevie, nepozná ani súvislosti ako táto oblasť funguje, ale hlavne si nedá ani tú námahu, aby si podstatné veci overil u odborníkov a predovšetkým osobne navštívil danú prevádzku!
To máte presne tak, ako keď sa taxikára spýtate v cudzom meste, ktorá reštaurácie je podľa neho dobrá, kam prípadne rád chodí. Dostanete odporučenie väčšinou na lacné reštaurácie s veľkými porciami, ale určite nie najkvalitnejšiu v meste. Opýtate sa turistu batôžkára a dostanete odporučenia do stravovní all you can eat, nanajvýš do „super burgerárni“. Preto je vždy dôležité vedieť aký typ reštaurácie chcem navštíviť, akú úroveň by mala mať a aký bedeker či recenziu vziať do úvahy. Veď taký Trip advisor vám ponúka obyčajnú pizzeriu so 4,6 hviezdičkami a 2 michelínska reštaurácia má tiež u nich 4,6 hviezdičky. Čiže diametrálne odlišné koncepty a diametrálne odlišná kvalita v jednom vreci a hlavne hodnotenia dávajú laici oplývajúci rôznymi uhlami pohľadov. Jasne, že ak máte chuť na pizzu, tak by ste si mali pozrieť recenzie iba na pizzerie, vyhľadať si taký bedeker alebo stránku, ktorá sa venuje tejto téme a podľa toho sa rozhodnúť. Treba si skutočne dať tú námahu a overiť si kto je ten čo to píše, kto je ten čo odporúča tie najlepšie. Navštívil ich sám osobne a vie ich porovnať? Je to osoba, ktorá je vierohodná, alebo len dostal za úlohu napísať o tejto téme?
Podľa koho sa riadiť pri výbere?
Ja skôr uverím foodblogerovi, ktorý sa pravidelne zaoberá gastro témou, uverím serióznemu bedekru ako je Michelin, Gault Millau, Falstaff či u nás Gurmán na Slovensku. Pretože títo všetci sa gastrom zaoberajú dlhé roky, majú odborných pracovníkov, ktorí tejto téme rozumejú a relevantne vedia posúdiť kvalitu a nekvalitu. Vedia rozoznať medzi marketingovo postavenou prevádzku s „ príbehom“, a ozajstnou poctivou prevádzkou, za ktorou stoja ľudia odborne podkutí a s nadšením pre svoju prácu. V prvom radi ide hlavne vždy o kvalitu jedla samotného. Darmo bude prevádzka pekne nastajlovaná, darmo bude personál aj majiteľ veľmi milý a pohostinný. Ale vy ste sa sem prišli hlavne najesť ! Takže ak bude jedlo kvalitné a pripravené ako má byť, potom všetky tie aranžmány a prívetivosť personálu sú bonusom naviac a zanechajú vo vás ten príjemný pocit a niekde v mysli ostane táto návšteva krásnym zážitkom. Samozrejme máme tu aj reštaurácie, ktoré prezentujú fine dining a to už je svojim spôsobom umenie, ktoré vám chce šéfkuchár ponúknuť a očariť vás nezvyčajnými kombináciami chutí alebo spôsobom prípravy. Na takúto ponuku jedál treba byť nastavený a jedlá v takejto reštaurácií aj stoja o niečo viac peňazí. Pretože sa o vás stará viac personálu, jedlá pripravuje viac kuchárov a samotný proces prípravy jedál je niekedy aj viacdňovým maratónom celého tímu reštaurácie.
Takže ak chcete vedieť, ktorých 60 reštaurácií je najlepších na Slovensku, ponúkame vám ich zoznam podľa renomovaného bedekra Gurmán na Slovensku. Ten každý rok reštaurácie hodnotí svojimi odbornými hodnotiteľmi celoročne a vyberie najlepších 60 , ktoré rozdeľuje do troch kategórií : Prémiové, Hotelové a Tématické. My sme vybrali najlepšie z každej oblasti, každá je ocenená Zlatou vidličkou a vo všetkých sa podľa hodnotiteľov Gurmána varí výborne. Do UFO treba ísť okrem božského výhľadu na až alchymistické spôsoby prípravy jednotlivých surovín v trende svetových šéfkuchárov a Chef Masarovič skutočne ovláda svoje remeslo ako jeden z najlepších na Slovensku. Gašperov Mlyn to je oáza pohody a v starom mlyne sa tu cítite ako v obývačke u niekoho doma pred 100 rokmi. Jedlá sú veľmi nápadité a suroviny z tatranských zdrojov, sem jednoducho musíte zavítať. Afrodita Čereňany je predovšetkým o charizmatickom šéfkuchárovi a majiteľovi v jednej osobe Mariánovi Filovi, u ktorého sa každý hosť cíti skutočne ako „Pán hosť“. Do Modry do Mlyna 108 zájdete pretože domácka atmosféra je jedinečná a prístup majiteľov, ktorí osobne varia a aj vás obsluhujú, je to čo u nás nenájdete skoro vôbec. Iasai je príkladom, že sa dá všetko urobiť lepšie. Veď tu si prídete dať nie nejaké sushi, ale skvelé kombinácie chudí v japonskom štýle Sushi baru kreované šéfkuchármi Tomášom Lysým a Michalom Takácsom . Alebo také Wabi Sabi, tiež výborne japonské špeciality pod vedením Ruda Kravárika majiteľa aj kuchára v jednej osobe. Sú to síce odlišné koncepty japonskej kuchyne, ale oba tak perfektne zvládnuté, že keď ochutnáte ich jedlá, musíte si ich zamilovať. Jedinú Zlatú vidličku na Východnom Slovensku mala doteraz reštaurácia Slávia, ktorej šéfkuchár Juraj Hruška podporujúc miestnych farmárov ponúka lahodné kombinácie chutí tradičných potravín. Od dnes sa k nej pridala reštaurácia Doma u nás z Popradu vedená známym šéfkuchárom Gabom Kocákom, ktorá dostala 2 Zlaté vidličky práve pre veľkú kreativitu a nevšedne zvládnuté chuťové kombinácie domácich tatranských surovín. Určite za návštevu stoja aj čerstvo vidličkou ocenené dve bratislavské reštaurácie: v mediteránskom štýle variace Au Cafe pod taktovkou Mária Žužiča a gurmánom dobre známe Baroza Bistro inovatívného šéfkcuhára Petra Slačku. Šéfkcuhár Imro Bindics je známy propagátor kuchyne Žitného ostrova a kto ochutnal jeho rafinované špeciality vychádzajúce z tradičných receptov vo Villa Rosa v Dunajskej Strede, ten bude len súhlasiť. No a opomíňané hotelové reštaurácie, prečo nenavštíviť aj tie? Veď Kempinski v Tatrách to je ikonické miesto s nádhernou architektúrou a okolitou krajinou čo platí aj o Hotely Lomnica a v oboch ponúkajú výbornú kuchyňu s medzinárodným kreditom. A tohtoročný víťaz hotelových reštaurácií Hotel Šimák je príkladom modernej rekonštrukcie historickej pamiatky s ponukou moderne poňatej malokarpatskej kuchyne vo francúzskom štýle, ktorá vám v podaní talentovaného Martina Nováka nemôže nechutiť.
Magazín Gurmán na Slovensku si môžeš objednať tu:
https://www.gurmannaslovensku.sk/magazin-gurman-na-slovensku-2022/
Celý zoznam
60 najlepších reštaurácií Slovenska vybraných odbornými hodnotiteľmi Gurmána a ako vlastne hodnotia a vyberajú reštaurácie nájdeš na: https://www.gurmannaslovensku.sk/restauracie/
Najlepšie v každej kategórií a ocenené Zlatými vidličkami najdeš na: https://www.gurmannaslovensku.sk/gurman-awards-2022/
Najlepšie reštaurácie podľa Gurmán na Slovensku s ocenením Zlatá vidlička za rok 2022
1/ Gašperov mlyn, Batizovce , Prémiová 96 bodov 3 Zlaté vidličky
2/ UFO watch.taste.groove , Bratislava , Prémiová 95 bodov 3 Zlaté vidličky
3/ Mlyn 108, Modra Prémiová 92 bodov 2 Zlaté vidličky
4-6/ Doma u nás, Poprad Prémiová 90 bodov 2 Zlaté vidličky
4-6/ Afrodita Kaštieľ Čereňany, Prémiová 90 bodov 2 Zlaté vidličky
4-6/ Albrecht restaurant , Bratislava Prémiová 90 bodov 2 Zlaté vidličky
7-8/ Šimák Zámok Pezinok Hotelová 88 bodov 1 Zlatá vidlička
7-8/ IASAI food bar, Bratislava Tématická 88 bodov 1 Zlatá vidlička
9-10/ Reštaurácia Slávia – Košice Prémiová 87 bodov 1 Zlatá vidlička
9-10/ Wabi sabi, Bratislava Tématická 87 bodov 1 Zlatá vidlička
11/ Grand Hotel Kempinski High Tatras Hotelová 86 bodov 1 Zlatá vidlička
12-17/ Reštaurácia Sissi – Hotel Lomnica Hotelová 85 bodov 1 Zlatá vidlička
TOP restaurant, Žilina Prémiová 85 bodov 1 Zlatá vidlička
Au Cafe, Bratislava Prémiová 85 bodov 1 Zlatá vidlička
Baroza bistro, Bratislava Prémiová 85 bodov 1 Zlatá vidlička
Villa Rosa, Dunajská Streda Tématická 85 bodov 1 Zlatá vidlička
Chateau Amade, Vrakúň Hotelová 85 bodov 1 Zlatá vidllička
autor: Radoslav Nackin je vydavateľom bedekra Gurmán na Slovensku
foto: Gurmán na Slovensku a jednotlivé reštaurácie.